Asteroid SARAJEVO

Go down

Asteroid SARAJEVO Empty Asteroid SARAJEVO

Post by Admin on Fri Feb 06, 2015 9:52 pm

JULI 2013.
ASTEROID SARAJEVO

Od 22.jula 2013. godine, u nama bliskom svemiru, unutar Sunčevog sistema, postoji i asteroid nazvan “Sarajevo”. Asteroid je otkrila grupa astronoma sa španske opservatorije “La Sagra”. U toj grupi radila su i dva hrvatska astronoma, Aleksandar i Stefan Cikota. Oni su stekli pravo da nekim od novootkrivenih asteroida dodele imena. Astronomsko društvo Orion je ove godine obeležilo “50 godina moderne astronomije u BiH” koja je započela sa osnivanjem Astronomskog društva i njegovim višedecenijskim delovanjem.  U čast toga i regionalnog značaja koji je imala predratna Astronomska opservatorija u Sarajevu, Stefan Cikota je dao priliku da se redloži ime za jedan od asteroida. Predlog AD Orion je bio da se on nazove  Sarajevo.

Ovaj naziv je potvrdila Internacionalna astronomska unija koja je nadležna za imenovanja objekata u svemiru. Asteroid koji je imao privremeni naziv 2007 YG59, dobio je redni broj 178267 i naziv SARAJEVO.

Asteroid Sarajevo je telo koje pripada glavnom pojasu asteroida. Putanja oko Sunca mu je elipsoidna i smeštena je između Marsa i Jupitera. Na najbližoj tački od Sunca je udaljen oko 405 miliona kilometara, a na najudaljenioj oko 525 miliona kilometara. Jedan njegov obilazak oko Sunca traje 5,48 naših godina. Približni prečnik ovog tela iznosi između 3 i 7 kilometara.

Asteroid SARAJEVO Astero10
Pojas asteroida

Admin
Admin

Posts : 77
Join date : 2015-01-30

View user profile http://iau-serbian.forumotion.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum