Asteroid ZAGREB

Go down

Asteroid  ZAGREB Empty Asteroid ZAGREB

Post by Admin on Fri Feb 06, 2015 9:33 pm

APRIL 2009.
ASTEROID DOBIO IME "ZAGREB"

Komisija za imenovanje nebeskih objekata, izvestila je kako se među planetama Sunčevog sustava nalazi i jedan mali asteroid koji se zove "Zagreb". Kako navodi Korado Korlević iz Opservetorije Višnjan, pre nekoliko mjeseci odlučivalo se o imenovanjima nebeskih tela otkrivenih sa opservetorije Višnjan i opservetorije La Sagra, koje blisko sarađuju i na kojima su aktivni studenti i mentori iz Hrvatske.

"Kod razgovora oko imenovanja nebeskih tela, odlučeno je da se jedno nazove u čast gradu Zagrebu. Braća Aleksandar i Stefan Cikota su predložili da imenovanje nebeskog tela "Zagreb" bude njihov poklon svome gradu, pa je odlučeno da to ne bude jedno od tela otkrivenih sa opservetorije Višnjan, nego jedno koje su oni otkrili sa španske opservetorije La Sagra, što je i prihvaćeno", navodi Korlević.

Asteroid  ZAGREB Pojas_10
Pojas asteroida

Asteroid 187700, koji je dobio ime Zagreb, otkriven je 2. ožujka 2008. godine sa opservetorije La Sagra, smeštene u Andaluziji u južnoj Španiji. Opservetorija La Sagra je relativno nova opservetorija koja je s radom počela krajem 2006. godine, a istovremeno je nastala sedmoročlana grupa (S. Sanchez, J. Nomen, R. Stoss, A. Cikota, S. Cikota, J. Rodriguez, W. K. Y. Yeung) koja se bavi isključivo istraživanjem i otkrivanjem malih tela Sunčevog sistema.

"Od avgusta 2008. godine, zahvaljujući velikom broju merenja i otkrića, naša grupa sa opservetorije La Sagra je službeno dobila status "sky survey", poznat pod nazivom "La Sagra Sky Survey". Mi smo prvi amaterski tim koji ima taj status i kapacitetom od oko 100.000 astrometrijskih merenja mesečno trenutno spada među pet najproduktivnijih opservetorija na svetu. Do danas je sa opservetorije La Sagra otkriveno i potvrđeno preko 2.300 novih asteroida. Nakon otkrića asteroida, kada mu se precizno odredi orbita, po pravilniku Internacionalne Astronomske Unije (IAU) otkrivač uz kratku "posvetu" ima pravo da predlozi imena", navode Aleksandar i Stefana Cikota.

Admin
Admin

Posts : 77
Join date : 2015-01-30

View user profile http://iau-serbian.forumotion.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum