JAVNO IMENOVANJE EGZO PLANETA

Go down

2015 - SAOPSTENJA ZA STAMPU

Post by Admin on Tue Mar 31, 2015 12:14 am

13. JANUAR 2015.iau1501
PRVO JAVNO IMENOVANJE EGZO SVETOVA

Kao što je ranije najavljeno, IAU organizuje izbor popularnih imena za odabrane egzoplanete zajedno sa svojim domaćinima zvezdama. Na listi se nalaze stotine dobro okarakterisanih egzoplaneta koje mogu javno da se imenuju. Danas IAU zvanično otvara ovaj izbor. Prvi krug takmičenja dozvoljava svim registrovane klubovima i neprofitnim organizacijama da imenuju do 20 Egzo svetova (egzo planetarni sistemi i njihove zvezde) koje će biti upotrebljeni za sledecu fazu izbora, gde se imena mogu kandidovati za najpopularnije egzo svetove.


Iako su ranije ljudi imenovali nebeske objekate IAU je od svojih zemalja clanica delegiran da dodeljuje naucno priznata imena novootkrivenim nebeskim telima. Konkurs za imenovanje egzo planeta je prva prilika da javnost moze da imenuje ne samo egzoplanete, nego i  zvezde koje imaju egzo planete oko sebe.

Da bi učestvovali i uzboru, klubovi i neprofitne organizacije prvo treba da se registruju na svetskom katalogu astronomije. Rok je produžen do 15. maja 2015. godine 23:59 UTC. Posle ovog roka, nominacije za 20 Egzo svetova ostaju anonimne i zatvaraju se. U sledećoj fazi, kada su identifikovani najpopularniji Egzo svetovi. Zvezde i planete će biti na raspolaganju svim registrovanim klubovima i organizacijama da predaju svoje željene imena. Svaki klub ili organizacija može predložiti onda ime za jedan Egzo svet. Za to je potrebno pridrzavati se pravila IAU koja su odredjena konvencijom o imenovanju Kada ova faza bude zakljucena, javnost širom sveta će biti pozvana da glasa za omiljena predlozena imena. Konačni rezultati ce biti objavljeni na specijalnoj svečanosti koja cese odrzati tokom  Generalne skupštine u Honolulu, SAD , 3.-14. avgusta 2015. godine.


Last edited by Admin on Mon Jul 13, 2015 1:24 am; edited 8 times in total

Admin
Admin

Posts : 77
Join date : 2015-01-30

View user profile http://iau-serbian.forumotion.com

Back to top Go down

JAVNO IMENOVANJE EGZO PLANETA

Post by Admin on Wed Jul 22, 2015 6:53 pm

27. APRIL 2015.iau1505
20 EGZO SVETOVA SU SPREMNI ZA DAVANJE PREDLOGA ZA IME

Fokusiran na ograničavanje rasipanje energije kroz smanjenje svetlosnog zagađenja i naglašavajući značaj očuvanja tamne noći, danas Internacionalna astronomska unija pokreće kosmičko program svetla, koji je spojen sa globalnom proslavom Međunarodne godine svetlosti 2015.

Admin
Admin

Posts : 77
Join date : 2015-01-30

View user profile http://iau-serbian.forumotion.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum