IAU-ZASTITA OD PREVARANATA

Go down

IAU-ZASTITA OD PREVARANATA Empty IAU-ZASTITA OD PREVARANATA

Post by Admin on Sun Feb 01, 2015 1:33 am

PREVARA IMENOVANJA KRATERA NA MARSU

Privatna fondacija Uwingu, koja svoj novac primarno ulaže u naucne i edukativne svrhe, na svojoj web stranici je pokrenula projekat davanja naziva kraterima na Marsu. Dozvoljena su sva imena osim onih vulgarnih, a zavisno od veličine kratera, potrebno je izdvojiti od 5 do 250 američkih dolara. Kako stoji na web stranici fondacije, na Marsu ima više od pola miliona kratera, a svako plaćeno ime pojaviće se na karti Marsa, koju su izradili stručnjaci Uwingua.

Na čelu fondacije je grupa koja je nekada bila zaposlena u NASI i koja se nada da će imena kratera s vremenom ući u široku upotrebu. Medjutim, jedina globalna institucija sa ovlascenjima davanja naziva svega postojećeg u svemiru je Internacionalna Astronomska Unija .  O ovom se Uwinguovom projektu IAU zasad nije definitivno oglasio, ali je zato prosle godine zabeležen jedan gotovo identičan slučaj na koji je IAU reagovao veoma glasno.

Reč je o projektu imenovanja egzoplaneta, odnosno svetova koji se nalaze izvan Sunčevog sustava. Zanimljivo je da je i taj projekt pokrenula ista privatna fondacija, koja je za davanje naziva nekoj planeti takođe uzimala novac. Internacionalna Astronomska Unija je u saopstenju tada potvrdila da je reč o velikoj prevari, podsećajući da jedino IAU ima ovlascenje imenovanja egzoplaneta. Nedugo zatim, fondacija je dovedena pred bankrot jer je javnost shvatila da je nasamarena.

IAU-ZASTITA OD PREVARANATA Uwingu10

Admin
Admin

Posts : 77
Join date : 2015-01-30

View user profile http://iau-serbian.forumotion.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum