2016 - ASTRONOMSKI BILTEN ZA JAVNOST NA SRPSKOM JEZIKU

Go down

Re: 2016 - ASTRONOMSKI BILTEN ZA JAVNOST NA SRPSKOM JEZIKU

Post by Admin on Thu Jan 05, 2017 1:11 am2016-2017 - SPECIJALNO IZDANJE

SADRŽAJ
0) Reč urednika
1) CAP žurnal broj 21 je sada dostupan
2) Publikacija CC1 - Obrazovanje i razvoj astronomije
3) IAU sastanci i simpozijumi
4) Kosmička svetlost (Cosmic Light) nasledje od 2015. i dalje
5) astroEDU - Pregled aktivnosti na polju astronomskog obrazovanja
6) Astronomska mreža klubova i IAU imenik
7) IAU radne grupe
8 ) IAU teme
9) Susreti i događaji u svijetu za 2017
10) Naš bilten na drugim jezicima - posebno hvala našim prevodiocima
11) Doprinosi IAU biltena za javnost, gledamo unapred prema 2017. godini

0) REČ UREDNIKA

IAU Astronomski bilten za javnost je dvomesečnik digitalno generisan za objavljivanje od strane tima IAU biroa za astronomski rad sa javnošću.  Naš tim kontinuirano prikuplja i deli resurse, aktivnosti i dogadjaje na polju nauke, obrazovanja i javnog rada u celom svetu. Svaki mesec smo iznenadjeni velikim brojem aktivnosti u celom svetu. Time što izveštavamo javnost o tome putem ovog biltena, naš tim se nada da će podstaknuti i dati ideje našim čitateljima da uče iz tuđih iskustava i potporu da šire astronomiju.

U ovom broju predlažemo neke stavke za čitanje,  kao što su CAP žurnal, broj 21 i najnoviji bilten za obrazovanje i razvoj astronomije. Takodje imamo spisak nekoliko astronomskih sastanaka i dogadjaja za 2017. godinu, tako da možete početi da planirate unapred. U ovom broju # 24 2016., koji je posljednji u godini, želimo da vam pružimo malo drugačiji sadržaj. Posvećujemo ovaj bilten naglašavajući neke od dalekosežnim aktivnosti IAU i mnogih načina na koje se možete javnim radom i nekim od IAU programa. Na taj način se nadamo da u 2017. možemo nastaviti da vas tako i dalje podupiremo u vašem radu.

Kao i obično, ne želimo da propustimo da spomenemo dobrovoljnu podršku koja čini ovaj bilten mogućim - naše prevodioce i saradnike. Naš tim ovdje u Japanu se i dalje raduje da čuje o svima vama u 2017. godini i da vas podržava na najbolji moguću način.

Vedro nebo za 2017. godinu!
IAU biro za astronomski kontakt sa javnošću
1) CAP ŽURNAL BROJ 21 JE SADA DOSTUPAN
Izašao je 21. broj časopisa za javnu komunikaciju. U ovom broju CAP saradnici predstavljaju letnji program iz astronomije za učenike srednjih škola; Cilj je da se naprave otvoreni onlajn razredi za astronomiju; obezbedjuju se osnovni saveti o tome kako napisati uspešan tekst za štampu; i opisuje se astronomska komunikacija za rastući program astronomije i manifestacije koje se održavaju na neformalnim mestima. Sve ovo i još je predstavljeno u ovom broju časopisa za astronomsku komunikaciju.
CAP žurnal je ovde spreman za download: http://www.capjournal.org/issues/21/index.php
2) PUBLIKACIJA CC1 - KOMISIJE ZA OBRAZOVANJE I RAZVOJ ASTRONOMIJE
Dobrodošli na IAU bilten Komisije C1 # 84, drugi koji će biti objavljen pod novoj strukturi IAU, koja je uspostavljena na Generalnoj skupštini XXIX u Honolulu, u avgustu 2015. godine. U ovom broju možete pronaći izveštaje o aktivnostima tri radne grupe: WG3 za kapital i uključenje; Inter-Komisija radne grupe B7 i C1: Dark Skies izazov i obrazovanje; i Mreža za astronomsko vaspitanje i obrazovanje (NASE) prvi seminar.
Pročitajte bilten ovde: http://iaucc1.frm.utn.edu.ar/wp-content/uploads/2012/11/IAUNL-CC1-2-No84-final.pdf.
3) IAU SASTANCI I SIMPOZIJUMI
Program naučnih skupova je jedan od najvažnijih načina na koji IAU slijedi svoj cilj promovisanja nauke o astronomiji putem međunarodne suradnje. Na mnogim od tih sastanaka postoje posebne jednice posvećene obrazovanju i informisanju javnosti u kojima su astronomi, neformalni vaspitači i javni profesionalci, sa kojima se razmjenjuju informacije o praksi i o tome kako mogu različita područja astronomije da se žire u zajednicama i široj javnosti.
IAU simpozijume i sastanke možete da pronadjete ovde: https://www.iau.org/science/meetings/future/
4) KOSMIČKA SVETLOST (COSMIC LIGHT) NASLEDJE OD 2015. I DALJE
Tokom Međunarodne godine sbetlosti (IYL2015), IAU „Cosmic Light“ je videlo 1.000 aktivnosti koje su doprele do više od 2,5 miliona ljudi. Kroz „Cosmic Light“, IAU je zvanično odobrila nekoliko projekata, kao što su „Global Science Opera“ i „Constellation“, za njihove inovativne pristupe, zajedničke napore i održivost. Za 2017. godinu, IAU OAO je odobrila „The Story of Space”, ge vas pozivamo da otkrijete više o ovom projektu ovde: http://www.thestoryof.org/space2017/.
5) astroEDU - PREGLED AKTIVNOSTI NA POLJU ASTRONOMSKOG OBRAZOVANJA
Jedan od projekata zvanično podržan od strane IAU je astroEDU, otvorena  platforma za nauku i obrazovne aktivnosti. Ovde edukatori mogu otkriti, pregledati, distribuirati, poboljšati obrazovne sadržaje, koji su svi licencirani putem Creative Commons Attribution 3.0 Unported. astroEDU organizuje najbolje naučne aktivnosti, posebno astronomske, koje edukatorima širom sveta daju uvid u široku distribuciju putem partnerske mreže sa  službenim pečatom IAU. Mi ohrabrujemo sve formalne i neformalne edukatore da saznaju više o astroEDU ovde: http://astroedu.iau.org/, i da dele svoje obrazovne aktivnosti ovde: http://astroedu.iau.org/submission/.
6) ASTRONOMSKA MREŽA KLUBOVA I IAU IMENIK
IAU imenik za svetsku astronomiju, ima za cilj da bude sveobuhvatna baza podataka aktivnih organizacija i grupa koje dele svoje oduševljenje za astronomiju i promovisanje obrazovanja i terenske aktivnosti u široj globalnoj zajednici. Svim ovim platformama, IAU namerava da obezbedi resurse, gde svako lako može lako da pristupi informacijama o astronomije u vezi sa grupama i lako može da ih kontaktira.
Pozivamo Vas da saznate više o aktivnostima i grupama u vašoj oblasti i postanete deo naše zajednice: https://directory.iau.org/.
7) IAU RADNE GRUPE
IAU trenutno ima u svom sastavu radne grupe koje su uspostavljene od strane IAU Izvršnog odbora, odjeljenja ili komisije. Te grupe preuzimaju određene jasno definisane zadatke. Primeri takvih radnih grupa su zaštita mesta boravka, astronomija za ravnopravnost i prihvatanje, Mreža za astronomsko vaspitanje i obrazovanje (NASE), kao i javnu profesionalizaciju i akreditaciju - a ima ih mnogo više.
Pozivamo vas da istražite različite zadatke svake IAU Radne grupe ovde: http://www.iau.org/science/scientific_bodies/working_groups/
8 ) IAU TEME
U poslednjih nekoliko godina IAU je primila stotine e-mailova od javnosti sa pitanjima u rasponu od mladih studenata koji pitaju kako mogu da postanu astronomi, do astronoma-amatera koji žele da se uključe u aktivno istraživanje, ili pitanja javnosti o tome kolika  je važnost astronomije u našem svakodnevnom životi. IAU teme pokrivaju najpopularnije teme iz astronomije i odražava najčešće postavljana pitanja koja je IAU informativna služba je primila tokom godina. Naš tim trenutno obnavlja temame i vi možete biti deo toga slanjem pitanja i sugestija na outreach@iau.org.
Saznajte više o IAU temama ovde: http://www.iau.org/public/themes/
9) SASTANCI I GLOBALNI DOGADJAJI

Pošto što smo se približili kraju 2016. godine, ovde je spisak od najvažnijih željno očekivanih astronomskih konferencija i događaja za narednu godinu. Planirajte unapred za godinu dana zanimljive događaje. A ako primetite smo nešto propustili, onda podelite sa nama dodatne međunarodne astronomske i obrazovane jedinice, sastanke ili događaje, putem: outreach@iau.org.

- a) ESO Astronomy Camp
Datum: 3.-7. januar 2016.
Lokacija: Grapevine, I.
Više informacija: http://www.eso.org/public/announcements/ann16031/

- b) 229. sastanak Američkog Astronomskog Udruženja
Datum: 26. decembra 2016. do 1. januara 2017.
Lokacija: Aosta Valley, Italija.
Više informacija: https://aas.org/meetings/aas229

- c) Sedmi Internacionalni Festival Naucne Vizualizacije - Festival u kupoli
Datum: 5.-7. marta 2017.
Lokacija: Tokio, Japan
Vise informacija: http://ifsv.org/en/index.html

- d) Globalni astronomski mesec
Datum: april 2017.
Lokacija: Širom sveta
Više informacija: http://www.astronomerswithoutborders.org/

- e) Deseti Internacionalni Sastanak Astronomije i Astonautike
Datum: 6.–8. april 2017.
Lokacija: Campos, RJ, Brazil
Vise informacija: bit.ly 2e3Gj5k

- f) Evropska nedelja astronomskih i svemirskih nauka (EWASS)
Datum: 26.-30. juni 2017.
Lokacija: Prag, Češka republika
Vise informacija: http://eas.unige.ch/EWASS2017/about.jsp

- g) Asteroid Day
Datum: 30. juni 2017.
Lokacija: Širom sveta
Vise informacija: http://asteroidday.org/

- h) Royal Astronomical Society National Astronomy Meeting 2017
Datum: 2.-6. juli 2017.
Lokacija: Hul univerzitet, Velika Britanija
Vise informacija: https://nam2017.org/

- i) Trinaesti Azijsko-Pacificki regionalni IAU sastanak (APRIM 2017)
Datum: 3.-7. juli 2017.
Lokacija: Taipei, Taivan
Vise informacija: http://www.aprim2017.tw/

- j) Internacionalni Simpozijum obrazovanja na polju astronomije i astrobiologije
Datum: 3.–8. juli 2017.
Lokacija: Utreht, Holandija
Vise informacija: http://ise2a.uu.nl/

- k) Internacionalno Planetarium Udruzenje 2018
Datum: 1.-6. juli 2018.
Lokacija: Tuluz, Francuska
Vise informacija: http://www.ips-planetarium.org/page/IPS2018Toulouse

- l) Treći COSPAR simpozijum
Datum: Juli 18.-.22. septembar, 2018.
Lokacija: Jeju Island, Južna Koreja
Vise informacija: https://cosparhq.cnes.fr/

- m) Internacionalna noć posmatranja Meseca
Datum: 28. oktobar, 2017.
Lokacija: Širom sveta
Vise informacija: http://observethemoonnight.org/
10) IAU ASTRONOMSKI BILTEN ZA JAVNOST NA DRUGIM JEZICIMA

- Prevod na srpski jezik, Dr. Liliana Gracanin, mogu da se vide ovde: https://twitter.com/IAU_srpski

- Prevod na španski je takodje dostupan, preko „Association of Amateur Astronomers“ od León, Nicaragua: http://asafile.blogspot.jp/p/blog-page_12.html

- Ako želite japanski prevod biltena, pretplatite se preko Japanskog amaterskog astronomskog udruzenja: http://www.jaaa-astro.jp/jaaa-ml.html

- Prevod na galicijski jezik od Agrupación Astronómica Coruñesa Ío, u Španiji može da se nadje ovde: http://agrupacionio.com/gl/tag/boletin-iau    

- Starija izdanja na španskom jeziku možete da nadjete preko Španskog astronomskog udruženja ovde:  http://www.sea-astronomia.es/drupal/content/newsletter-iau-noc

Ako ste zainteresovani za prevod naseg biltena na vas jezik, kontaktirajte nas na: outreach@iau.org.


11) DOPRINOSI IAU BILTENA ZA JAVNOST GLEDAMO UNAPRED PREMA 2017. GODINI
U IAU birou za astronomiju smo uvek u potrazi za vestima o astronomskom obrazovanju širom sveta. Molimo vas da i u 2016. godini nastavite da delite vaša iskustva sa nama! Ako organizujete neke velike dogadjaje na regionalnom ili internacionalnom nivou, a da nude obrazovne teme ili komunikaciju radnih mesta, ako imate inovativne projekte ili inspirativne priče, u potrazi ste za stručno-amaterskom saradnjom iz astronomije ili ste napravili neke obrazovne resurse, dajte nam to na znanje preko mejla: outreach@iau.org .

______________________________________________________________

TWITTER
______________________________________________________________

Admin
Admin

Posts : 77
Join date : 2015-01-30

View user profile http://iau-serbian.forumotion.com

Back to top Go down

Re: 2016 - ASTRONOMSKI BILTEN ZA JAVNOST NA SRPSKOM JEZIKU

Post by Admin on Thu Dec 15, 2016 6:15 pm


2016 #21 decembar #1

SADRŽAJ
0) Rec urednika
1) IAU formalno odobrava nazive za 227 zvezda
2) Japan će biti domaćin za konferenciju o komuniciranju sa javnošću 2018. godine
3) Nacionalni kontakt za javnost (NOC): Vesti iz Japana
4) Prvi koraci sa Faulkes teleskopom
5) Evropska Akademija za nauku i obrazovanje (ESEA) Novi kursevi
6) Zvezdani kartograf Evropske svemirske agencije (ESA)
7) NASINA Game Rover aplikacija
8 ) Stellarium
9) Sastanci i Globalni događaji
    a) Nedavno dodato
    b) Predstojeće
10) IAU astronomski bilten na drugim jezicima
11) Doprinosi IAU biltena za javnost

0) REČ UREDNIKA

Želimo da čestitamo Japanu kao domaćinu za konferenciju o komuniciranju sa javnošću 2018. godine  (CAP2018), koja će se održati u Fukuoka, od 24. do 28. marta. Počnite da planirate svoje aranžmane za posetu Japanu u 2018. godini i učestvujte u jednom od najuzbudljivijih komunikacionih naučnih događaja godine, dok gledate prelepo japansko sakura drveće u punom cvatu.

U ovom broju izdvajamo imena zvezda koje su sada i formalno odobrene od strane IAU i nadamo se da uživate u pretraživanju svih 227 zvezda! Takođe ponovo želimo da spomenemo veliki softverski alat Stellarium i, pošto je 2016. godina skoro pri kraju, najavljujemo da su novi konkursi za treninge od strane Evropska Akademija za nauku i obrazovanje (ESEA), za 2017. sada otvoreni.

Na kraju, želimo da pošaljemo toplu zahvalnost svim saradnicima na ovom biltenu koji su podelili sa nama neke od svojih omiljenih astronomskih aktivnosti na polju obrazovanja i informisanja iz celog sveta.

Vedro nebo!
IAU biro za astronomski kontakt sa javnošću

1) IAU FORMALNO ODOBRAVA NAZIVE ZA 227 ZVEZDA
U maju ove godine, IAU Izvršni odbor je odobrio formiranje specijalizovane IAU Radne grupe - Radna grupa za nazive zvezda (VGSN) - koja će da ozvaniči imena zvezda koje se kolokvijalno koriste vekovima. VGSN je sada postavio novi katalog IAU imena zvezda, sa prvim setom od 227 odobrenih imena i objavio ih je na sajtu IAU.

Ovde je original saopštenja za štampu na IAU sajtu: http://www.iau.org/news/pressreleases/detail/iau1603/ 
2) JAPAN ĆE BITI DOMAĆIN ZA KONFERENCIJU O KOMUNICIRANJU SA JAVNOŠĆU 2018. GODINE
Od 24. do 28. marta 2018. godine, Japan će biti domaćin za konferenciju o komuniciranju sa javnošću (CAP2018) u gradu Fukuoka. Profesionalni komunikatori, istraživaci astronomi, predstavnici  štampe, naučnici, novinari i još mnogo njih će tokom pet dana razmenjivati mišljenja i iskustva o najnovijim izazovima u vezi komunikacije i javnim nastupom na temu astronomije.

Saznajte više: bit.ly 2g87gpu

3) NACIONALNI KONTAKT ZA JAVNOST: VESTI IZ JAPANA
a) UNAVE svemirsko Space Scoop takmičenje za crtanje svemirskih stripova
Tim koji organizuje Svemirsko Space Scoop takmičenje za crtanje svemirskih stripova u Japanu je objavio da su izabrani japanski pobednici. Prvi dobitnik je u starosnoj kategoriji od 8 do 11 godina, a drugi je u kategoriji od 16 do 18 godina. Najbolji radovi  učestvuju na međunarodnom takmičenju, čiji rezultati će uskoro biti objavljeni.

Za više informacija o Japanskom nacionalnom takmičenju, posetite ovu stranu (na japanskom):  http://www.wakayama-u.ac.jp/~atomita/sscc/

Update: Ovde možete da nadjete rezultate internacionalnog takmičenja: http://www.unawe.org/updates/unawe-update-2016-49/

b) Space Scoop u Japanu
Tim koji se sastoji od nastavnika, osoblja iz naučnog muzeja, iz Nacionalne astronomske opservatorije u Japanu (NAOJ) i osoblja sa univerziteta, prevodi Space Scoop engleske članke na japanski jezik. Tim je već preveo više od 200 članaka.

Njih možete da nadjete ovde ovde: http://vvv.spacescoop.org/ja/
i ovde http://vvv.unave.org/kids/archive/lang/ja
4) PRVI KORACI SA FAULKES TELESKOPOM
Projekat Faulkes teleskopa se sastoji od mreže teleskopa koji se nalaze širom sveta i koje korisnici iz svojih domova, učionica ili od bilo gde, mogu daljinski da kontrolišu. Svi zainteresovani mogu da nauče kako da koriste teleskope sledeći jednostavna uputstva. Takođe postoje neke praktične aktivnosti koje će vam pomoći da otkrijete neverovatne stvari koje možete da uradite sa slikama koje ste prikupili. Ova kolekcija detaljnih uputstava će vam pomoći da na osnovu svojih zapažanja, i gotovih slika, napravite neke osnovne analize projekata sa podacima.

Ovde možete da saznate kako da startujete sa Faulkes teleskopima: http://www.faulkes-telescope.com/GettingStarted/
5) EVROPSKA AKADEMIJA ZA NAUKU I OBRAZOVANJE (ESEA), NOVI KURSEVI
Evropska Akademija za nauku i obrazovanje (ESEA) je upravo objavila svoje kurseve za 2017. godinu. Ovi kursevi će biti podržani od strane stručnjaka iz cele Evrope koji će pomoći učesnicima da naprave zanimljive naučne lekcije. Od velikih ideja u nauci, do učenja kako da se programira robot za istraživanje prašnjave pustinje na Marsu i jos mnogo više možete da pronadjete na ovim kursevima.

Možete da se registrujete preko: http://esea.ea.gr/content/training-courses-workshops
6) ZVEZDANI KARTOGRAF EVROPSKE SVEMIRSKE AGENCIJE (ESA)
Vizualizacija ESA Zvezdanog kartografa je istraživanje nekih od glavnih aspekata astrometrijskih kataloga zvezda, koristeći podatke iz ESA misije Hiparh. Astrometrija je nauka o definisanju neba i jedna od najstarijih grana astronomije. Ova vizualizacija obuhvata 59.921 zvezda iz Hiparhovog kataloga i podeljena je na pet celina: Prividna magnituda, Apsolutna magnituda, Hercšprung-Rasel, Kretanje, i Istraživanje, gde se u svakom delu nalazi kratko objašnjenje.

Saznajte više ovde: http://sci.esa.int/hipparcos/58154-star-mapper/

7) NASINA - GAME ROVER - APLIKACIJA
NASA je u potrazi za vozačIMA Mars Rovera! To je aplikacija dostupna za Android, iPhone, iPad i Desktop. Možete da tražite vodu kao svoju igru i da se sa Roverom penjete gore i dole preko brda i da istražujete površinu Marsa. Pažljiva vožnja je potrebna, jer kad upadnete u krater mozete da bude eliminisani iz igre! Na zvaničnom sajtu možete pronaći informacije o tome kako se igra Rover u poredjenju sa stvarnim roverom na Marsu.

Možete preuzeti besplatnu aplikaciju ovde: http://mars.nasa.gov/gamee-rover/


8 ) STELLARIUM
"Stellarium" je besplatan open source planetarijum za kompjuter. On pokazuje realno nebo u 3D, baš kao što biste ga videti golim okom, dvogledom ili teleskopom. Katalog sadrži stotine hiljada zvezda i sa nadogradnjom, može dostići stotine miliona. Takođe prikazuje sazvežđa deset različitih kultura, kao i ilustracije i asterizam.

Ovde možete da preuzmete "Stellarium": http://stellarium.org/


9) SASTANCI I GLOBALNI DOGADJAJI

Ovde možete da pronadjete spisak astronomskih terenskih mogućnosti obrazovanja, konferencija i manifestacija širom sveta.

a) Trenutno dodato:
Podaci za Dome, internacionalnu radionicu
Datumi: 2. i 3. decembar 2017.
Lokacija: Japanska Nacionalna astronomska opservatorija (NAOJ), Mitaka, Tokio, Japan
Više informacija: http://prc.nao.ac.jp/fukyu/dtod/


b) Predstojeće:
- a) Southeast Asia Astronomical Network (SEAAN)
Datum: 12. i 13. decembar 2016.
Lokacija: Hanoi, Vietnam
Više informacija: https://vnsc.org.vn/seaan2016

- b) ESO Astronomy Camp
Datum: 26. decembra 2016. do 1. januara 2017.
Lokacija: Aosta Valley, Italija.
Više informacija: http://www.eso.org/public/announcements/ann16031/

- c) Sedmi Internacionalni Festival Naučne vizualizacije - Festival u kupoli
Datum: mart 5-7, 2017.
Lokacija: Tokio, Japan
Više informacija: http://ifsv.org/en/index.html

- d) Deseti Internacionalni Sastanak Astronomije i Astonautike
Datum: 6.–8. april 2017.
Lokacija: Campos, RJ, Brazil
Više informacija: bit.ly 2e3Gj5k

- e) Trinaesti Azijsko-Pacifički regionalni IAU sastanak (APRIM 2017)
Datum: Juli 3-7, 2017.
Lokacija: Taipei, Taivan
Više informacija: http://www.aprim2017.tw/

- f) Internacionalni Simpozijum obrazovanja na polju astronomije i astrobiologije
Datum: 3.–8. Juli 2017.
Lokacija: Utreht, Holandija
Više informacija: http://ise2a.uu.nl/

- g) Internacionalno Planetariumsko Udruženje 2018
Datum: Juli 1-6, 2018.
Lokacija: Tuluz, Francuska
Više informacija: http://www.ips-planetarium.org/page/IPS2018Toulouse

Da li vam nešto nedostaje? Onda podelite informaciju sa nama na: outreach@iau.org.
10) IAU ASTRONOMSKI BILTEN ZA JAVNOST NA DRUGIM JEZICIMA

a) Prevod na srpski jezik, Dr. Liliana Gracanin, se nalazi ovde: https://twitter.com/IAU_srpski


b) Prevod na španski je takodje dostupan, preko „Association of Amateur Astronomers“ od León, Nicaragua: http://asafile.blogspot.jp/p/blog-page_12.html

c) Ako želite japanski prevod biltena, pretplatite se preko Japanskog amaterskog astronomskog udruzenja: http://www.jaaa-astro.jp/jaaa-ml.html

d) Prevod na galicijski jezik od Agrupación Astronómica Coruñesa Ío, u Španiji može da se nadje ovde: http://agrupacionio.com/gl/tag/boletin-iau    

e) (Samo starija izdanja) na španskom preko Španskog astronomskog udruženja:  http://www.sea-astronomia.es/drupal/content/newsletter-iau-noc

Ako ste zainteresovani za prevod naseg biltena na vas jezik, kontaktirajte nas na: outreach@iau.org.


11) DOPRINOSI IAU BILTENA ZA JAVNOST ZA 2016.
U IAU birou za astronomiju smo uvek u potrazi za vestima o astronomskom obrazovanju širom sveta. Godine 2016. nastavite da delite vaša iskustva sa nama! Ako organizujete neke velike dogadjaje na regionalnom ili internacionalnom nivou, a da nude obrazovne teme ili komunikaciju radnih mesta, ako imate inovativne projekte ili inspirativne priče, u potrazi ste za stručno-amaterskom saradnjom iz astronomije ili ste napravili neke obrazovne resurse, dajte nam to na znanje preko mejla: outreach@iau.org .


______________________________________________________________

TWITTER
______________________________________________________________

Admin
Admin

Posts : 77
Join date : 2015-01-30

View user profile http://iau-serbian.forumotion.com

Back to top Go down

Re: 2016 - ASTRONOMSKI BILTEN ZA JAVNOST NA SRPSKOM JEZIKU

Post by Admin on Mon Nov 28, 2016 11:52 pm


2016 #22  -  novembar #2

SADRŽAJ
0) Rec urednika
1) Nacionalni kontakt za javnost (NOC): Vesti iz Srbije
2) Rosetta Strato - Dobrotvorna akcija
3) Sistem SAO/NASA - astrofizički sistem podataka
4) Kasini naučni konkurs za dan eseja
5) Catch a Star - ulovi zvezdu
6) Istražite veb-stranu Čandra - rentgenske opservatorije
7) Treniraj kao astronaut u 2017. godini
8 ) Najbolja mesta za posmatranje zvezda
9) Sastanci i Globalni dogadjaji
   a) Predstojeće
10) IAU astronomski bilten na drugim jezicima
11) Doprinosi IAU biltena za javnost za 2016.

0) REČ UREDNIKA
U ovom broju, želimo da vas ohrabrimo da pogledate veb-stranu Čandra - rentgenske opservatorije, da podržite Rozeta Strato - dobrotvornu akciju UNAVE i, ako ste profesor ili nastavnik, da pokrenete izazov za svoje studente: da treniraju kao astronauti!

Vedro nebo!
IAU biro za astronomski kontakt sa javnošću
1) NACIONALNI KONTAKT ZA JAVNOST - VESTI IZ SRBIJE
a) Knjiga o svemiru - Svetska svemirska nedelja (World Space Week)
Tokom 2016. godine, Svetske svemirske nedelje u oktobru, učesnici iz celog sveta bili su ohrabreni da, na temu - svemir, pošalju svoje radove u vidu crteža, slika, poezije, priča ili tekstova. Učestvovali su  zainteresovani iz Makedonije, SAD, Francuske, Hrvatske, Srbije, Slovenije, i Crne Gore. Sve te priloge je Dr. Ljiljana Gračanin, nacionalni koordinator za Astronome bes granica, sakupila u jednu elektronsku knjigu, koja je dostupna na srpskom jeziku. Ovde se nalazi download (.pdf).

b) Najbolja fotografija Meseca - Internacionalna noć posmatranja Meseca
Astronomska društva "Milutin Milanković" i "Eureka" su organizovali konkurs za najbolju fotografiju Meseca. Sve fotografije koje su ušle u takmičenje će biti deo specijalne izložbe koja će biti prikazana u naučnim klubovima širom zemlje u sledecim mesecima.

c) Astrophotografska Radionica na opservatoriji Vidojevica
Prva astrofotografska radionica je organizovana od strane Astronomske opservatorije u Beogradu, održana je na Vidojevica opservatoriji, gde je 1,4-m teleskop Milutin Milanković, instaliran ovog leta. Radionici je prisustvovalo 20 astronoma amatera, od kojih je većina takođe donela svoje teleskope i opremu.

g) Astronomdki portali i prevodi na srpski jezik
Pored IAU biltena za astronomiju, postoji nekoliko drugih materijala, koje Dr. Ljiljana Gračanin takodje prevodi na srpski jezik, kao što su SDO "Slika nedelje", NASA-APOD , ESO na srpskom, srpska ESA Tvitter stranica. Vrlo dinamična astronomska zajednica u Srbiji se okuplja i oko veb portala "Astronomski magazin".
2) ROSETTA STRATO DOBROTVORNA AKCIJA
Misija Rozeta je osvojila svet sa veoma uspešne javnom kampanjom. U zajednici sa UNAVE,  Design & Data GmbH je nedavno pokrenula Rozeta Strato crowdfunding kampanju. Ona ima za cilj da koristeći Rozeta plišanu igračku, podstakne decu uzrasta izmedju četiri i deset godina širom sveta, da se zainteresuju za nauku o svemiru, Ova igracka će biti poslat tamo gde je to najpotrebnije - siromašnim školama širom sveta.
Vi možete da podržite ovu kampanju ovde: bit.ly 2gnHlfo.
3) SISTEM SAO / NASA - ASTROFIZIČKI SISTEM PODATAKA
Smithsonian Astrophisical Observatory (SAO)/NASA-astrofizicki sistem podataka (ADS), je portal digitalne biblioteke za istraživače astronomije i fizike. Biblioteka se nalazi u Nacionalnoj Astronomskoj opservatoriji u Japanu (NAOJ), ADS održava tri bibliografske baze podataka koje sadrže više od 12,3 miliona podataka. Bazom podataka upravlja SAO u saradnji sa NASOM. Ova digitalna biblioteka obuhvata publikacije i azstronomije, astrofizike, fizike, i "arXiv e-prints". Posebno odabrane publikacije su dostupne za traženje tema naucnog obrazovanja i nude osnovni interfejs za literaturu u naučnom obrazovanju, istraživanju i srodnim publikacijama.

Naučno obrazovnu tražilicu možete da pronadjete ovde: http://ads.nao.ac.jp/education_search.html
O ADS mozete vise da saznate ovde: http://ads.nao.ac.jp/
4) KASINI NAUČNI KONKURS ZA DAN ESEJA
Jet Propulsion Laboratorija NASE u Pasadeni, Kalifornija, najavila je 2016-17 postavku svog Kasini naučnog konkursa za dan eseja. Pošto će Kasini misija na Saturnu da se završi 15. septembra 2017. godine, to će najverovatnije biti poslednje takmičenje za misiju Cassini, za koje su studenti su zamoljeni da napišu esej do 500 reči o jednom od tri moguća cilja za snimanje koje je Kasini letelica uočila tokom poslednjih nekoliko godina. Pobednici i njihovi razredi su pozvani da učestvuju u telekonferenciji sa Kasini naučnicima iz NASINE Jet Propulsion Laboratorije. Rok za podnošenje prijava je 24. februar 2017. godine.

Za pravila takmičenja, informacije i često postavljana pitanja, posetite:http://solarsystem.nasa.gov/Scientist-For-A-Day.
5) CATCH A STAR - ULOVI ZVEZDU
Takmičenje "Catch a star" je rezultat saradnje između Evropske asocijacije za astronomiju i obrazovanje (EAAE) i Evropske Južne Opservatorije (ESO). Cilj ovog programa je da podstakne učenike srednjih škola širom Evrope da izraze svoju kreativnost kroz autonomni rad, da ojačaju i prošire svoja astronomska znanja i veštine, kao i da pomognu širenju informacionih tehnologija u obrazovnom procesu. Krajnji rok za prijave je 30. novembar 2016. u 17:00 časova.
Detalji se nalaze ovde: http://www.eaae-astronomy.org/catchastar/
6) ISTRAŽITE VEB-STRANU ČANDRA - RENTGENSKE OPSERVATORIJE
Čandra - rentgenska opservatorija od NASE je satelit dizajniran da detektuje rendgenske emisije iz toplih oblasti univerzuma. Čandra centar, čiji je domaćin Smithsonian Astrophisical Observatory (SAO), se brine o satelitu, obrađuje podatke i distribuira ih naučnicima širom sveta za analizu. Centar održava javni sajt koji se fokusira na naučne rezultate i obrazovni program u vezi sa projektom. Tamo možete naći slike, ilustracije i druge multimedijalne izvore, koji se fokusiraju na Čandra misije i rentgensku astronomiju. Možete da nadjete i rečnik pojmova, linkove i mnoge druge korisne resurse za edukaciju i informaciju.
Pogledajte ovde: http://chandra.harvard.edu/edu/.
7) TRENIRAJ KAO ASTRONAUT U 2017. GODINI
Misija X je međunarodni izazov za učenike uzrasta od 8 do 12 godina i predstavlja inicijativu NASA, ESA, i drugih svemirskih agencija širom sveta. Projekat se fokusira na fitnes i zdravu ishranu - dve veoma važne teme za astronaute. Tokom izazova, studenti učestvuju u šest nedelja obuke da bi postali trenirani kao astronauti. Ne propustite priliku da registrujete svoj razred za Missiju X 2017 i da trenirate sa ESA astronautom Tomasom Peskeom i članovima njegove posade! Imate vremena do 31. decembra 2016!
Pročitajte ovde ESA izvestaj za stampu: bit.ly 2fiCFpf
Ovde možete da posetite oficijelnu stranu: http://trainlikeanastronaut.org/
8 ) NAJBOLJA MESTA ZA POSMATRANJE ZVEZDA
"Svetska mesta za najbolje posmatranje zvezda", je članak objavnjen u National Geographic, a napisao ga je Babak Tafreši, poznati fotograf i osnivač fotografskog programa The World at Night (TWAN). Od 2009. godine je, The World at Night (TWAN), program za stvaranje i pokazivanje kolekcije zadivljujućih pejzažnih astrofotografija i „Time-Lapse“-videa najlepših istorijskih lokaliteta u svetu sa noćnom pozadinom zvezda, planeta i nebeskih događaja. Da bi fotografisao svet noću, tokom protekle dve decenije, Babak Tafreši je proveo skoro hiljadu noći pod zvezdama na svim kontinentima širom sveta. Ne propustite priliku da saznate više o svojim omiljenim mestima za gledanja zvezda.
Ovde možete da pročitate članak: http://on.natgeo.com/2fE01po
Ovde možete da vidite: "Najlepsa istorijska mesta za posmatranje zvezda”: http://on.natgeo.com/2gatSHd
Saznajte više o TWAN ovde: bit.ly 1dOtJiE
9) SASTANCI I GLOBALNI DOGADJAJI
Ovde možete da pronadjete spisak astronomskih terenskih mogućnosti obrazovanja, konferencija i manifestacija širom sveta.

b) Predstojeće
- a) Southeast Asia Astronomical Network (SEAAN)
Datum: 12. i 13. novembar 2016.
Lokacija: Hanoi, Vietnam
Vise informacija: https://vnsc.org.vn/seaan2016

- b) ESO Astronomy Camp
Datum: 26. decembra 2016. do 1. januara 2017.
Lokacija: Aosta Valley, Italija.
Više informacija: http://www.eso.org/public/announcements/ann16031/

- c) Sedmi Internacionalni Festival Naucne Vizualizacije - Festival u kupoli
Datum: mart 5-7, 2017.
Lokacija: Tokio, Japan
Vise informacija: http://ifsv.org/en/index.html

- d) Deseti Internacionalni Sastanak Astronomije i Astonautike
Datum: 6.–8. april 2017.
Lokacija: Campos, RJ, Brazil
Vise informacija: bit.ly 2e3Gj5k

- e) Trinaesti Azijsko-Pacificki regionalni IAU sastanak (APRIM 2017)
Datum: Juli 3-7, 2017.
Lokacija: Taipei, Taivan
Vise informacija: http://www.aprim2017.tw/

- f) Internacionalni Simpozijum obrazovanja na polju astronomije i astrobiologije
Datum: 3.–8. Juli 2017.
Lokacija: Utreht, Holandija
Vise informacija: http://ise2a.uu.nl/

- g) Internacionalno Planetarium Udruzenje 2018
Datum: Juli 1-6, 2018.
Lokacija: Tuluz, Francuska
Vise informacija: http://www.ips-planetarium.org/page/IPS2018Toulouse

Da li vam nešto nedostaje? Onda podelite informaciju sa nama na: outreach@iau.org.
10) IAU ASTRONOMSKI BILTEN ZA JAVNOST NA DRUGIM JEZICIMA

a) Prevod na srpski jezik, Dr. Liliana Gračanin, mogu da se vide ovde: https://twitter.com/IAU_srpski

b) Prevod na španski je takodje dostupan, preko „Association of Amateur Astronomers“ od León, Nicaragua: http://asafile.blogspot.jp/p/blog-page_12.html

c) Ako želite japanski prevod biltena, pretplatite se preko Japanskog amaterskog astronomskog udruženja: http://www.jaaa-astro.jp/jaaa-ml.html

d) Prevod na galicijski jezik od Agrupación Astronómica Coruñesa Ío, u Španiji može da se nadje ovde: http://agrupacionio.com/gl/tag/boletin-iau    

Ako ste zainteresovani za prevod našeg biltena na vas jezik, kontaktirajte nas na: outreach@iau.org.


11) DOPRINOSI IAU BILTENA ZA JAVNOST ZA 2016.
U IAU birou za astronomiju smo uvek u potrazi za vestima o astronomskom obrazovanju širom sveta. Godine 2016. nastavite da delite vaša iskustva sa nama! Ako organizujete neke velike dogadjaje na regionalnom ili internacionalnom nivou, a da nude obrazovne teme ili komunikaciju radnih mesta, ako imate inovativne projekte ili inspirativne priče, u potrazi ste za stručno-amaterskom saradnjom iz astronomije ili ste napravili neke obrazovne resurse, dajte nam to na znanje preko mejla: outreach@iau.org .


______________________________________________________________

TWITTER
______________________________________________________________

Admin
Admin

Posts : 77
Join date : 2015-01-30

View user profile http://iau-serbian.forumotion.com

Back to top Go down

Re: 2016 - ASTRONOMSKI BILTEN ZA JAVNOST NA SRPSKOM JEZIKU

Post by Admin on Mon Nov 14, 2016 6:13 pm2016 #21 - novembar #1

SADRŽAJ

0) Reč urednika
1) IAU nagrada za doktorante
2) IAU biro za razvoj astronomije (OAD), Bilten  # 14  
3) Nacionalni kontakt za javnost (NOC): Vesti iz Indonezije
4) Evropsko Astro Pi takmicenje: Kodiraj svoj eksperiment za Internacionalnu Svemirsku Stanicu (ISS)
5) Europlanet, javni angazman, finansijski plan
6) Open Source, besplatna astronomska uvodna knjiga
7) Svetsko teleskopsko takmicenje Americkog Astronomskog Drustva (AAS)
8 ) Juzna Evropska Opservatorija, portal za zaposljavanje
9) Sastanci i Globalni događaji
    a) Nedavno dodato
    b) Predstojeće
10) IAU astronomski Bilten za javnost na drugim jezicima
11) Doprinosi IAU javnog biltena za 2016.

0) REČ UREDNIKA

U ovom broju, cemo vas upoznati sa Astro Pi takmicenjem, koje promoviše Evropska Svemirska Agencija, zatim sa teleskopskim takmicenjem sirom sveta od Američkog astronomskog društva i sa javnim angažmanom finansijske šeme EUROPLANET. Ne zaboravite da je bilten IAU biroa za razvoj astronomije # 14 sada online. Ugodno čitanje!

Želeli bismo još jednom da se zahvalimo našim IAU prevodiocima Astronomskog Biltena za njihovu podrsku i inspiraciju za astronomsko obrazovanje i ne zaboravljamo nase nacionalne kontakte neprofitne zajednice (NOC), na terenskim vo dogadjajima u njihovim zemljama - u ovom broju izdvajamo vesti iz Indonezije.

Poslednje, ali ne i najmanje važno ne zaboravite da uživate gledajuci Mesec 14. novembra i delite iskustva koliko god možete sa svima sirom sveta.

Vedro nebo!
Lina Canas & Sze-leung Cheung
IAU biro za astronomski kontakt sa javnosću
IAU biro za astronomski kontakt sa javnosću
1) IAU nagrada za doktorante (PhD)
Internacionalna Astronomska Unija je najavila novu nagradu, IAU PhD nagradu, da podrzi izvanredna naučna otkrića iz astronomije širom sveta. Svako ko je završio doktorat u poslednjih godinu dana može da podnese zahtev za nagradu do 15. decembra. Aplikacije mogu se mogu podneti u u bilo kojoj od devet IAU diviziji, od kojih je jedna Odeljenje za obrazovanje, informisanje, i nasleđe. Svake godine ćemo imati nagradu u jednoj od oblasti astronomije obrazovanja, astronomije komunikacije ili istorije / nasleđa astronomije.
Molimo vas da pročitate zvaničnu objavu nagrade ovde: http://www.iau.org/news/
2) IAU BIRO ZA RAZVOJ ASTRONOMIJE (OAD), BILTEN  # 14
IAU OAD Bilten # 14 je sada online. Izdaje se kvartalno od strane IAU biroa za razvoj astronomije (OAD), i u njemu možete da pročitate sve o najnovijim aktivnostima OAD. Najvažnije teme ovog izdanja OAD reprezentaciju na konferenciji u Beloj kući i projekte za posetioce.
Procitajte vise o tome ovde: bit.ly 2fk8YWD.
Bilten je dostupan u pdf formatu na web strani IAU biroa za razvoj  astronomije: www.astro4dev.org/media/.
3) NACIONALNI KONTAKT ZA JAVNOST (NOC): VESTI IZ INDONEZIJE
Astronomsko esej takmicenje LEAP-a.Langitselatan je Indonezijska grupa za obrazovanje koja koristi onlajn medije da bi komunicirala astronomiju i sprovodila nastavu, kao i astronomsku obuku na terenu. Langitselatan (LS) poziva javnost da učestvuje u "Lomba Esai Astronomi Populer" ili LEAP, takmicenje za astronomiji esej. Cilj ovog takmičenja je da se podigne svest o astronomiji u javnosti u Indoneziji i da inspiriše ljude da podele svoje znanje, snove ili mišljenje o astronomiji. Konkurs će biti otvoren do 20. novembra 2016, a rezultat će biti objavljen 5. decembra 2016.
Sve informacije o ovoj akrivnosti mogu da se pronadju (na indonezanskom jeziku) ovde: http://langitselatan.com/leap 
4) EVROPSKO ASTRO PI TAKMICENJE: KODIRAJ SVOJ EKSPERIMENT ZA INTERNACIONALNU SVEMIRKU STANICU (ISS)
Astro Pi je ime malog računara koji je razvijen od strane Raspberri Pi Foundation, u saradnji sa svemirskom agencijom Velike Britanije i Evropske Svemirske Agencije (ESA). Dva od ovih računara su na brodu ISS za studentsko koristenje. Evropski Astro Pi izazov poziva studente škola za dizajn na naučni eksperiment koji se pokreće pomoću senzora Astro Pi da napišu kod za programiranje računara Astro Pi kako bi se izvršio eksperiment na ISS. Krajnji rok za registraciju je 13. novembar 2016.
Detalji takmicenja mogu da se nadju ovde: bit.ly 2f7VQ97 
5) EUROPLANET, JAVNI ANGAZMAN, FINANSIJSKI PLAN
EUROPLANET je projekat koji povezuje istraživačke institucije i kompanije u aktivnom planetarnom naučnom istraživanju u Evropi i širom sveta. Poziv za aplikacije za Šemu javni angažman finansiranja EUROPLANET za 2017. godinu je nedavno otvoren.  Biće bespovratna dodeljena sredstva od 5.000 i 15.000 evra za finansiranje projekata da se javnost uključi u panetarne nauke. Kroz ovu šemu finansiranja, EUROPLANET ima za cilj da podstakne nove načine dovođenja publike širom Evrope i inspiriše sledeću generaciju naučnika i inženjera. Prijave će biti otvorene do 31. januara 2017. godine.
Detalji se nalaze ovde: http://www.europlanet-eu.org/
6) OPEN SOURCE, BESPLATNA ASTRONOMSKA UVODNA KNJIGA
Novi uvodni udžbenik pod nazivom "Astronomy" je upravo objavljen OpenStax, to je internacionalni, neprofitni projekat koji razvija visoko-kvalitetne uvodne udžbenike koje su besplatni za studente. Izdavač je podržan od strane nekoliko velikih fondacija (uključujući Gates i Hewlett fondacije), a na radu oko udžbenika su pomogli preko 75 astronoma i edukatora astronomije, osiguravajući da je tako tekst up-to-date i profesionalan.
Knjige su besplatne za sudente i profesore i u elektronskoj verziji mogu da se nadju ovde: https://openstax.org/details/.
7) SVETSKO TELESKOPSKO TAKMICENJE AMERICKOG ASTRONOMSKOG DRUSTVA (AAS)
Američko Astronomskog Društvo promoviše takmičenje da stvori najbolje vizuelno iskustvo koristeći WorldWide Telescope (AAS-WWT) sistem Američkog Astronomskog Društva. Bez obzira da li ste iskusan WW korisnik i kreirali ste, interaktivni deo ili video, ili ste novi u WWT ali imate neku astronomsku priču, dostavite svoj prilog u jednoj od tri kategorije: istraživanje, obrazovanje ili planetarijum. Konkurs je otvoren za sve i aplikacija će biti prihvaćena do 17:00 Eastern Time 16. decembra.
Procitajte vise o takmicenju ovde: http://worldwidetelescope.org/
8 ) JUZNA EVROPSKA OPSERVATORIJA, PORTAL ZA ZAPOSLJAVANJE
ESO obaveštava o radnim mestima na svom portalu zapošljavanja. To pruža mogućnost rada u zaista međunarodnom okruženju, sa pristupom vrhunskoj tehnologiji i prvoj liniji naučnog istraživanja. ESO nastoji da privuče izuzetne talente da podrži njihov razvoj kao svetski lider u astronomiji, i da regrutije pojedince koji demonstriraju niz dalekosežnih veština, uključujući integritet, akademski uspeh, inicijativu, rešavanje problema i liderstvo. Trenutno postoji sedam otvorenih ESO radnih mesta.
Saznajte vise o ESO mogucnostima za zaposljavanje ovde: https://recruitment.eso.org/
9) SASTANCI I GLOBALNI DOGADJAJI

a) Nedavno dodato
Deseti Internacionalni Sastanak Astronomije i Astonautike
Datum: 6.–8. april 2017.
Lokacija: Campos, RJ, Brazil
Vise informacija: bit.ly 2e3Gj5k

b) Predstojeće
- a) 3. IX International Conference on Oriental Astronomy
Datum: 15.-18. novembra 2016.
Lokacija: Pune, Indija
Više informacija: icoa2016.tifr.res.in

- b) Southeast Asia Astronomical Network (SEAAN)
Datum: 12. i 13. novembar 2016.
Lokacija: Hanoi, Vietnam
Vise informacija: https://vnsc.org.vn/seaan2016

- c) ESO Astronomy Camp
Datum: 26. decembra 2016. do 1. januara 2017.
Lokacija: Aosta Valley, Italija.
Više informacija: http://www.eso.org/public/announcements/ann16031/

- d) Sedmi Internacionalni Festival Naucne Vizualizacije - Festival u kupoli
Datum: mart 5-7, 2017.
Lokacija: Tokio, Japan
Vise informacija: http://ifsv.org/en/index.html

- e) Deseti Internacionalni Sastanak Astronomije i Astonautike
Datum: 6.–8. april 2017.
Lokacija: Campos, RJ, Brazil
Vise informacija: bit.ly 2e3Gj5k

- f) Internacionalno Planetarium Udruzenje 2017
Datum: Juli 1-6, 2017.
Lokacija: Tuluz, Francuska
Vise informacija: http://www.ips-planetarium.org/page/IPS2018Toulouse

- g) Trinaesti Azijsko-Pacificki regionalni IAU sastanak (APRIM 2017)
Datum: Juli 3-7, 2017.
Lokacija: Taipei, Taivan
 Vise informacija: http://www.aprim2017.tw/

- h) Internacionalni Simpozijum obrazovanja na polju astronomije i astrobiologije
Datum: 3.–8. Juli 2017.
Lokacija: Utreht, Holandija
Vise informacija: http://ise2a.uu.nl/

Da li vam nešto nedostaje? Onda podelite informaciju sa nama na: outreach@iau.org.
10) IAU ASTRONOMSKI BILTEN ZA JAVNOST NA DRUGIM JEZICIMA

a) Prevod na srpski jezik, Dr. Liliana Gracanin, mogu da se vide ovde: https://twitter.com/IAU_srpski

b) Prevod na španski je takodje dostupan, preko Association of Amateur Astronomers from León, Nicaragua: http://asafile.blogspot.jp/p/blog-page_12.html

(Samo starija izdanja) na španskom preko Španskog astronomskog udruženja:  http://www.sea-astronomia.es/drupal/content/newsletter-iau-noc

c) Prevod nekoliko brojeva biltena na japanskom su dosutni preko: Japanskog amaterskog astronomskog udruzenja: http://www.jaaa-astro.jp/jaaa-ml.html

Ako ste zainteresovani za prevod naseg biltena na vas jezik, kontaktirajte nas na: outreach@iau.org.


11) DOPRINOSI IAU BILTENA ZA JAVNOST ZA 2016.
U IAU birou za astronomiju smo uvek u potrazi za vestima o astronomskom obrazovanju širom sveta. Godine 2016. nastavite da delite vaša iskustva sa nama! Ako organizujete neke velike dogadjaje na regionalnom ili internacionalnom nivou, a da nude obrazovne teme ili komunikaciju radnih mesta, ako imate inovativne projekte ili inspirativne priče, u potrazi ste za stručno-amaterskom saradnjom iz astronomije ili ste napravili neke obrazovne resurse, dajte nam to na znanje preko mejla: outreach@iau.org .


______________________________________________________________

TWITTER
______________________________________________________________


Last edited by Admin on Tue Nov 29, 2016 12:37 am; edited 1 time in total

Admin
Admin

Posts : 77
Join date : 2015-01-30

View user profile http://iau-serbian.forumotion.com

Back to top Go down

Re: 2016 - ASTRONOMSKI BILTEN ZA JAVNOST NA SRPSKOM JEZIKU

Post by Admin on Sat Oct 29, 2016 6:51 pm


2016 #20 - oktobar #2

SADRŽAJ

0) Reč urednika
1) Početak planiranja generalne konferencije (GA) 2018. u Beču, Austrija.
2) Pismo namere za IAU naučni kongres 2018. godine
3) Nacionalni kontakt za javnost (NOC): Vesti iz Japana
4) Najnoviji kursevi obuke iz mreže za astronomsko obrazovanje (NASE)
5) Inspirisanje svakog deteta sa našim divnim kosmosom - UNAVE novi video
6) Global Hands On Universe (GHOU) Preporučeni softver
7) Istražite Hablovu web-stranu
8 ) Pretplatite se na NASINU “Space Place Gazette“
9) Sastanci i Globalni događaji
    a) Nedavno dodato
    b) Predstojeće
10) IAU astronomski Bilten za javnost na drugim jezicima
11) Doprinosi IAU javnog biltena za 2016.

0) REČ UREDNIKA

Želimo da pokrenemo slavlje uspeha prvog „Astronomy Beyond the Common Senses“ - susreta koji je bio organizovana u Kolumbiji početkom ovog meseca, nadajući se da je to prvi od još mnogih. Takođe bismo želeli da se istakne prisustvo našeg OAD koleginice, dr. Vande Dijaz Merced na „White House Frontiers“ - konferenciji. Njen inspirativni govor možete da oigkedate ovde.

U ovom broju, otkrivamo više o najnovijim aktivnostima Mreže za astronomsko obrazovanje (NASE), istraživanju Hablove web-strane, u produkciji Space Telescope Science Institutskog OPO, i proslavu deset godina UNAWE sa zaista inspirativnim videom.

Želimo da se specijalno zahvalino našim nacionalnim kontaktima za javnost za njihove najnovije izveštaje i terenskim vestima iz njihove zemlje.

Vedro nebo!
Lina Canas & Sze-leung Cheung
IAU biro za astronomski kontakt sa javnosću
IAU biro za astronomski kontakt sa javnosću
1) POČETAK PLANIRANJA GENERALNE KONFERENCIJE (GA) 2018. U BEČU, AUSTRIJA
XXX Generalna skupština Internacionalne Astronomske Unije će se održati u Beču, između 20 i 31. avgusta 2018. godine.  domaćin će biti Austrijsko Društvo za Astronomiju i Astrofiziku (OGA2), i Astronomische Gesellschaft, organizacija koja spaja profesionalne i astronome-amatere i promoviše javni domet istraživačkih sastanaka. Preporučujemo vam da pogledate stranu konferencije i počnete da planirate put na vreme!
Najnovije informacije se nalaze ovde: http://astronomy2018.univie.ac.at/home/
2) PISMO NAMERE ZA IAU NAUČNI KONGRES 2018. GODINE
Program IAU naučnih skupova (simpozijumima, fokcus sastancima, divizijskim sastancima, regionalnim sastancima) je jedan od najvažnijih načina na koji IAU sledi svoj cilj promovisanja astronomije kroz međunarodnu saradnju. Veliki deo sredstava Unije su posvećena podršci ovih IAU naučnih skupova. Osamdeset i četiri pisma namere koji predlažu naučne skupove za 2018. godinu,  je primljeno, mnogi sa naglaskom na javnost i obrazovanje.
Više o pismima o namerama za IAU naučni kongres za 2018. godinu, možete da nadjete ovde: http://www.iau.org/news/announcements/detail/ann16042/  
3) NACIONALNI KONTAKT ZA JAVNOST (NOC): VESTI IZ JAPANA
a) Naučna opera u Japanu
Od 8 do 10. oktobra 2016. godine, studenti iz Fudbal-Higashi srednje škole su bili domaćini radionice „ Global Science Opera and Eco-scenography “ koju predvodi Janne Robberstad i Hideo Shinohara. Cilj je bio da se stvori scena za predstojeću "Ghost Particles" naučnu operu. Produkcija globalne opere 2016 će biti izvedena širom sveta i emitovana na netu 19. novembra 2016. (u 13:30 GMT) ovde:  https://hnytt.no/se-tvh-live/
Saznajte vise o ovoj produkciji podržanoj od IAU projekta kosmičke svetlosti :  http://globalscienceopera.com/productions/ghost-particles/

b) 20. godišnjica proslave Nacionalne Astronomske opservatorije u Japanu (NAOJ) PR centar
NAOJ za odnose sa javnošću će biti domaćin 12. novembra. Svako ko se nalazi u okolini Mitaka, Tokio, Japan, je dobrodošao da se pridruži tom neformalnom skupu u Gakushi Kaikan, Kanda-Jimbo-cho.
Možete da se prijavite preko ovog web-formulara:  bit.ly 2e4VDm9 (Samo na japanskom).
Rok za podnošenje prijava je 31. oktobar (zatvara se kada se dostigne pun kapacitet).
4) NAJNOVIJI KURSEVI OBUKE IZ MREŽE ZA ASTRONOMSKO OBRAZOVANJE (NASE)
Mreža za Astronomsko vaspitanje i obrazovanje (NASE) je odobrila IAU program za postdiplomce. NASE radi sa univerzitetskim profesorima za obuku budućih nastavnika i sarađuje sa odeljenjima obrazovanja za obuku iskusnih nastavnika osnovnih i srednjih škola. Tim predvodi Rosa Ros (Španija, predsedavajuća IAU naše radne grupe) i Beatriz Garcia (Argentina, predsednik IAU Komisije C1). U oktobru 2016. je završeno 90 kurseva širom sveta i u septembru 2016. godine je dobijen ISO 29990: 2013 standard kvaliteta u Argentini, koji garantuje standarde eksterne evaluacije IAU kvaliteta i uticaja kurseva.
Saznajte više o najnovijim vestima NASE ovde: http://www.naseprogram.org
5) INSPIRISANJE SVAKOG DETETA SA NAŠIM DIVNIM KOSMOSOM - UNAVE NOVI VIDEO
Ove godine, UNAVE slavi 10 godina Space Education International Workshop, osnivač Universe Awareness, prof Džordž Majli je objavio novi video, sa kojim proslavlja viziju inspirisanja mlade dece širom sveta sa astronomijom, naukom i tehnologijom. Video naglašava misiju korištenja astronomije za obrazovanje: motivisanje dece da postanu svesni našeg sveta i Univerzuma i da doprinesu globalnoj zaštiti planete Zemlje. Video je nastao sa UNAWE kolege iz Južne Afrike, Japana, Portugala, Mongolije, i Maroka.
Ovde možete da pogledate video: https://www.youtube.com/watch?v=t1whhpbWDnk  
A ovde možete da pronadjete više informacija: http://www.unawe.org/updates/unawe-update-2016-42/
6) GLOBAL HANDS ON UNIVERSE (GHOU) PREPORUČENI SOFTVER
Udruženje “Global Hands-On Universe” (GHOU) je neprofitna organizacija sa partnerima širom sveta. Njegova misija je obuka nastavnika u korišćenju savremenih alata i sredstava za naučno obrazovanje i da se angažuju studente u međunarodnim naučnim projektima. SalsaJ je slobodan softver paket koji omogućava studentima da prikaže, analizira i istraži prave astronomske slike, a Astrometrica je interaktivni softverski alat za naučno astrometrijsko smanjenje podataka CCD slika. Oba alata su prevedeni na više jezika i slobodni su za preuzimanje.
Saznajte više o GHOU i preporučenim alatima ovde: http://handsonuniverse.org/software/
7) ISTRAŽITE HABLOVU WEB-STRANU
U srži institutske misije naučnog svemirskog teleskopa (STScI) nalazi se obrazovanje. Njihov za kontakt sa javnosću (OPO), stalno pokušava da pronađe nove načine da se Hablova otkrića dele u javnosti. OPO postoji kao jedinstven spoj komunikacije stručnjaka i naučnika koji rade zajedno da bi širili obrazovne proizvode u štampanim i elektronskim formatima sa edukatorima, javnosti i medijima. Možete da pristupite svim ovim resursima i više ovde:  http://hubblesite.org/
Hablova web-strana se producira u Naučniom institut OPP, a možete saznati više o njima ovde: http://hubblesite.org/about_us/
8 ) PRETPLATITE SE NA NASINU “SPACE PLACE GAZETTE“
“The Space Place” je startovao 1998. godine, se ciljem da dopre do mlađe publike sa porukom da su "nauka i tehnologija i studiranje svemira zabavni i na dohvat ruke". To je projekat obrazovanja i informisanja javnosti od novog milenijuma prema programu NASA, a ciljna grupa se sastoji od dečijeg uzrasta na nivou osnovne škole. Ako želite da budete u toku sa svim najnovijim člancima, aktivnostima i igrama, NASA nudi besplatni digitalni bilten za nastavnike i roditelje. Svakog meseca dobićete email sa vestima, linkovima i zanimljivim činjenicama o svemiru. To je odličan način da ostanete u toku dogadjaja.

Da biste se pretlatili, roditelji i nastavnici, partite ovaj link.

Da biste saznali vise o “The Space Place”, posetite ovaj link: http://spaceplace.nasa.gov/
9) SASTANCI I GLOBALNI DOGAĐAJI

Ovde možete da nađete spisak astronomskih javnih i obrazovnih konferencija i manifestacija širom sveta.

- a) Nedavno dodato
International Planetarium Society 2017
Datum:  1–6 juli 2017.
Lokacija: Tuluz, Francuska
Više informacija: http://www.ips-planetarium.org/page/IPS2018Toulouse

- b) Predstojeće
a) 3. IX International Conference on Oriental Astronomy
Datum: 15.-18. novembra 2016.
Lokacija: Pune, Indija
Više informacija: icoa2016.tifr.res.in

b) Southeast Asia Astronomical Network (SEAAN)
Datum: 12. i 13. novembar 2016.
Lokacija: Hanoi, Vietnam
Vise informacija: https://vnsc.org.vn/seaan2016

c) ESO Astronomy Camp
Datum: 26. decembra 2016. do 1. januara 2017.
Lokacija: Aosta Valley, Italija.
Više informacija: http://www.eso.org/public/announcements/ann16031/

d)  Sedmi Internacionalni Festival Naucne Vizualizacije - Festival u kupoli
Datum: mart 5-7, 2017.
Lokacija: Tokio, Japan
Vise informacija: http://ifsv.org/en/index.html

e)  Internacionalno Planetarium Udruzenje 2017
Datum: Juli 1-6, 2017.
Lokacija: Tuluz, Francuska
Vise informacija: http://www.ips-planetarium.org/page/IPS2018Toulouse

f)  Trinaesti Azijsko-Pacificki regionalni IAU sastanak (APRIM 2017)
Datum: Juli 3-7, 2017.
Lokacija: Taipei, Taivan
Vise informacija: http://www.aprim2017.tw/

Da li vam nešto nedostaje? Onda podelite informaciju sa nama na: outreach@iau.org.
10) IAU ASTRONOMSKI BILTEN ZA JAVNOST NA DRUGIM JEZICIMA
Prevod na srpski jezik, Dr. Liliana Gracanin, mogu da se vide ovde: https://twitter.com/IAU_srpski

Prevod na japanski jezik, preko Japanskog udruženja astronomskih amatera: http://www.jaaa-astro.jp/jaaa-ml.html

Prevod na španski je takodje dostupan, preko Association of Amateur Astronomers from León, Nicaragua: http://asafile.blogspot.jp/p/blog-page_12.html

(Samo starija izdanja) na španskom preko Španskog astronomskog udruženja:  http://www.sea-astronomia.es/drupal/content/newsletter-iau-noc

Prevod nekoliko brojeva biltena na japanskom su dosutni preko: Japanskog amaterskog astronomskog udruzenja: http://www.jaaa-astro.jp/jaaa-ml.html

Ako ste zainteresovani za prevod naseg biltena na vas jezik, kontaktirajte nas na: outreach@iau.org.


11) DOPRINOSI IAU BILTENA ZA JAVNOST ZA 2016.
U IAU birou za astronomiju smo uvek u potrazi za vestima o astronomskom obrazovanju širom sveta. Godine 2016. nastavite da delite vaša iskustva sa nama! Ako organizujete neke velike dogadjaje na regionalnom ili internacionalnom nivou, a da nude obrazovne teme ili komunikaciju radnih mesta, ako imate inovativne projekte ili inspirativne priče, u potrazi ste za stručno-amaterskom saradnjom iz astronomije ili ste napravili neke obrazovne resurse, dajte nam to na znanje preko mejla: outreach@iau.org .


______________________________________________________________

TWITTER
______________________________________________________________


Last edited by Admin on Tue Nov 29, 2016 12:37 am; edited 1 time in total

Admin
Admin

Posts : 77
Join date : 2015-01-30

View user profile http://iau-serbian.forumotion.com

Back to top Go down

Re: 2016 - ASTRONOMSKI BILTEN ZA JAVNOST NA SRPSKOM JEZIKU

Post by Admin on Wed Oct 19, 2016 2:08 am


2016 #19 - oktobar #1

SADRŽAJ

0) Reč urednika
1) Nacionalni kontakt za javnost (NOC): Vesti iz Indije
2) Vizuelno posmatranje i kompjuterski podaci Nacionalne Astronomske opservatorije u Japanu (NAoJ)
3) Astronomija i ostalo
4) Astronomi bez granica (AVB) AstroArts blog
5) Online kurs o pomračenju 2017.
6) Evropska Svemirska Agencija u potrazi za studentima za svoj novi „Fly a Rocket“ - program
7) Nova web-strana „Prica o svemiru“
8 ) Rozetino zaveštanje
9) Sastanci i Globalni događaji
    a) Važni datumi
10) IAU astronomski Bilten za javnost na drugim jezicima
11) Doprinosi IAU Biltena za javnost za 2016. godinu

0) REČ UREDNIKA

Prošle nedelje smo sa žaljenjem poželeli zbogom Rozeti, ali smo imali osećaj, da je istraživacko putovanje ove misije samo što nije počelo, a to je zaostavština rezultata, koji će u mnogim godinama koje dolaze da nam koriste. U tom duhu mi vas pozivamo da pregledate neke od rezultata koje je ova misija inspirisala. Četvrtog oktobra smo počeli da slavimo još jednu uzbudljivu Svetsku Svemirsku Nedelju brojnim aktivnostima širom sveta - očekujemo da nam javite kako ste proveli ovu vašu nedelju!

U ovom broju izdvajamo novi podkast “Astronomija i ostali”, Astronomi bez granica (AWB) AstroArts blog specijalnog gosta i Nacionalne Astronomske opservatorije u Japanu (NAoJ) sa najnovijim naučnim video vizualizacijama koje su na raspolaganju za preuzimanje.

Na kraju, ali ne najmanje važno, želimo da se zahvalimo našim IAU prevodiocima Astronomskog Biltena za njihovu podršku u najnovijem astronomskom obrazovanju i terenskim vestima za zajednicu.

Vedro nebo!
Lina Canas & Sze-leung Cheung
IAU biro za astronomski kontakt sa javnosću


1) NACIONALNI KONTAKT ZA JAVNOST (NOC): VESTI IZ INDIJE
- 1. Astronomski festival ‘NAVONEEL 2016’
Udruženje Posmatrača Neba u severnom Bengalu (SWAN), su domaćini velikog astronomskog festivala ‘NAVONEEL 2016’  od 3. do 6. novembra 2016 u Siliguri, u okrugu Darjeeling, Zapadni Bengal, India.
NAVONEEL 2016, će biti četvrto izdanje, a kao i prethodnih godina je besplatan i otvoren za sve događaje. SWAN se bavi popularizacijom astronomije i srodnih nauka među studentima i u javnosti od 1987. godine.
Ovde možete da saznate nesto vise o NAVONEEL-u 2016: http://www.skywatchersindia.com/in-focus.html,  a ovde možete da otkrijete više o SWAN-u: www.skywatchersindia.com.


2) VIZUELNO POSMATRANJE I KOMPJUTERSKI PODACI NACIONALNE ASTRONOMSKE OPSERVATORIJE U JAPANU (NAoJ)
ČetvorodimenzionalnI Digitalni Univerzum (4D2U) je dugoročni projekat od strane Narodne Astronomske opservatorije u Japanu (NAOJ) i ima za cilj da sakupi slike i najnovije astronomske podatke dobijene od posmatranja i numeričke simulacije kako od astronoma, tako i od javnosti. Za astronome je cilj da se obezbedi redak 3D prikaz podataka kao pomoć u istraživanju, jer oni mogu biti velike alatke za razumevanje savremenih podataka i simulacija. Za širu javnost, cilj je da se predstave najnoviji rezultati istraživanja na način koji je naučno tačan, ali i interesantan i lako razumljiv. Tokom poslednjih godina, 4D2U je razvio različite načine vizualizacije univerzuma, uključujući produkciju filmova. Ovi filmovi su dostupni za besplatno preuzimanje.
Otkrijte ove izvore i vise o 4D2U ovde: http://4d2u.nao.ac.jp/english/index.html  


3) “ASTRONOMY ET AL” (ASTRONOMIJA I OSTALI)
"Astronomy et al" je novi podkast na engleskom jeziku gde ćete videti predstavljene neformalne razgovore o fascinantnom svetu astronomije. U ovim intervjuima na bazi podkasta, teme variraju od ESA misije do kosmologije, istorije astronomije, Sunčevog sistema, opšte teorije relativnosti, nauke komunikacija, itd. Takođe možete videti više od 70 sati astronomskog sadržaja “Astronomía y algo más” drugog podkasta na španskom, u produkciji autora, ovde.
"Astronomy et al" možete da nadjete ovde: http://astroetal.com/
Autorov You Tube kanal (na spanskom) je ovde: https://www.youtube.com/c/astroblogcl


4) ASTRONOMI BEZ GRANICA (AWB) ASTROARTS BLOG
Pridružite se Astronomima bez granica (AWB) za poseban program uživo od Nikol Stot-a, penzionisane žene astronauta 14. oktobra u 16:00 UT. Nikol Stot je napravila prvu prvu sliku u svemiru, inspirisana lepotom naše planete, tokom 104 dana dve svemirske misije i postala je umetnik sa punim radnim vremenom nakon penzionisanja u NASI, posle 28 godina kao inženjer, akvanaut i astronaut.
Prenos uživo mozete da pratite ovde: https://www.youtube.com/watch?v=FBz5rr3e9Kw
Više informacija o AstroArts blogu i ostalim umetnicima, možete da vidite ovde: http://www.astronomerswithoutborders.org/news/awb-blog/318-dark/astroarts-blog.html


5) ONLINE KURS O POMRACENJU 2017.
21. avgusta 2017. godine, Sjedinjene Američke Države (SAD) će imati prvo totalno pomračenje Sunca vidljivo u kontinentalnom području u zadnjih 40 godina. Totalno pomračenje će biti vidljivo samo u uskom pojasu i svako u Severnoj Americi ko se nalazi izvan ovog pojasa će da vidi delimično pomračenje. Američka Nacionalna asocijacija profesora prirodnih nauka (NSTA) promoviše na virtuelnoj konferenciji 15. oktobra, 2016. "Ukupna pomračenje Sunca u 2017 – Da li ste vi i vasi studenti spremni sa nebeski dogadjaj decenije?" Ovaj kurs je otvoren za međunarodne učesnike uz odredjenu nadoknadu. Postoji besplatna knjizica u PDF-formatu o pomračenju i bezbednom gledanju od NSTA, Solar Science, koja je nedavno objavljena i nalazi se ovde:  bit.ly 2bkGSvA.
Saznajte više o online – kursu ovde:  http://learningcenter.nsta.org/products/online_courses/VC_161015.aspx


6) EVROPSKA SVEMIRSKA AGENCIJA U POTRAZI ZA STUDENTIMA ZA SVOJ NOVI „FLY A ROCKET“ - PROGRAM
ESINO odeljenje za obrazovanje traži dvadeset učenika da učestvuju u online kursu o raketama. Nakon završetka kursa, polaznici će imati priliku da učestvuju u celoj kampanji lansiranje na Andoya svemirskom centru u severnoj Norveškoj, i u lansiranju rakete. Kurs je namenjen mlađim studentima, i prihvataju se prijave od smera obrazovanja, medija i menadzmenta, sto pokazuje da za karijeru u svemirskom sektoru nije nužno potreba detaljna tehnička ili matematička pozadina.
Saznajte vise o program ovde: http://www.esa.int/Education/ESA_Academy/ESA_looking_for_students_for_its_new_Fly_a_Rocket!_programme  


7) NOVA WEB-STRANA „PRIČA O SVEMIRU“
Ovaj besplatan javni festival koji će istražiti svemir i njegove veze sa naukom, filozofijom, umetnoscu i kulturom, će se održati u Goa, Indija, oktobra/novembra 2017. godine. "Priča o svemiru" će sakupiti istraživače nauke i filozofije, umetnike i dizajnere, pisce i pesnike, muzičare, kodere, kulturne praktičare, i edukatore na zajedničkoj platformi za kreiranje spontanog iskustva učenja na temu "svemir" iz različitih disciplina i perspektiva.
Da biste saznali nesto vise o “Priči o svemiru”, posetite: http://www.thestoryof.org/space2017/.


8 ) ROZETINO ZAVEŠTANJE
Rozeta je zaokupila javnu maštu kao nijedna ranija misija Evropske Svemirske Agencije (ESA), a 30. septembra je svet rekao zbogom ovom neverovatnom globalnom zajedničkom putovanju. Kao prvi svemirski brod u orbiti komete, Rozeta je ispustila lender - Philae - na površinu komete i zajedno sa kometom su putovali dok je ona obilazila oko Sunca. Rozeta je pored bogatog nasledja, ostavila veliko skladište terenskih i obrazovnih resursa za one koji će biti inspirisani njenim istraživanjem. Ovde smo naveli samo neke od najnovijih:
   - Rozetta & Filae videosi.
   - Rozeta Tviter nalog.
   - Ambicija Video epilog lansiranja.
   - Štampani komplet koji sadrži osnovne informacije o misiji Rosetta spreman da prati Rosetino veliko finale.
   - Rozeta Legat Tumblr, globalna riznica svih stvari koje izražavaju mišljenje javnosti, osećanja ili lična iskustva inspirisani Rozetom.

Ako želite da podelite svoje omiljene izvore iz Rosetta misije, obavestite nas na outreach@iau.org.


9) SASTANCI I GLOBALNI DOGADJAJI
Ovde možete da nađete spisak astronomskih javnih i obrazovnih konferencija i manifestacija širom sveta.

a) Nedavno dodato
Sedmi Internacionalni Festival Naucne Vizualizacije - Festival u kupoli
Datum: mart 5-7, 2017.
Lokacija: Tokio, Japan
Vise informacija: http://ifsv.org/en/index.html

a) Važni datumi
Southeast Asia Astronomical Network (SEAAN)
Rok za slanje apstrakta: 18. Oktobar 18
Datum: 12. i 13. novembar 2016.
Lokacija: Hanoi, Vietnam
Vise informacija: https://vnsc.org.vn/seaan2016

b) Predstojeće
DPS-EPSC Joint Meeting 2016
Datum: 16.-21. oktobra 2016.
Lokacija: Pasadena, CA, United States
Više informacija: www.epsc2015.eu

- 1. Arab Conference on Astronomy and Geophysics
Datum: 17.-20. oktobra 2016.
Lokacija: Helwan, Kairo, Egipat
Više informacija: acag-conf.org

- 2. Space Education International Workshop 2016.
Datum: 18.-22. oktobra 2016.
Lokacija: Leiden, Holandija
Više informacija: http://www.space-awareness.org/en/news/space-education-international-workshop/

- 3. IX International Conference on Oriental Astronomy
Datum: 15.-18. novembra 2016.
Lokacija: Pune, Indija
Više informacija: icoa2016.tifr.res.in

- 4. Southeast Asia Astronomical Network (SEAAN)
Datum: 12. i 13. novembar 2016.
Lokacija: Hanoi, Vietnam
Vise informacija: https://vnsc.org.vn/seaan2016

- 5. ESO Astronomy Camp
Datum: 26. decembra 2016. do 1. januara 2017.
Lokacija: Aosta Valley, Italija.
Više informacija: http://www.eso.org/public/announcements/ann16031/

- 6. Sedmi Internacionalni Festival Naucne Vizualizacije - Festival u kupoli
Datum: mart 5-7, 2017.
Lokacija: Tokio, Japan
Vise informacija: http://ifsv.org/en/index.html

- 7. Internacionalno Planetarium Udruzenje 2018
Datum: Juli 1-6, 2017.
Lokacija: Tuluz, Francuska
Vise informacija: http://www.ips-planetarium.org/page/IPS2018Toulouse

- 8. Trinaesti Azijsko-Pacificki regionalni IAU sastanak (APRIM 2017)
Datum: Juli 3-7, 2017.
Lokacija: Taipei, Taivan
Vise informacija: http://www.aprim2017.tw/

Da li vam nešto nedostaje? Onda podelite informaciju sa nama na: outreach@iau.org.


10) IAU ASTRONOMSKI BILTEN ZA JAVNOST NA DRUGIM JEZICIMA
Prevod na srpski jezik, Dr. Liliana Gracanin, može da se vidi ovde: https://twitter.com/IAU_srpski

Prevod na japanski jezik, preko Japanskog udruženja astronomskih amatera: http://www.jaaa-astro.jp/jaaa-ml.html

Prevod na španski je takodje dostupan, preko Association of Amateur Astronomers from León, Nicaragua: http://asafile.blogspot.jp/p/blog-page_12.html

(Samo starija izdanja) na španskom preko Španskog astronomskog udruženja:  http://www.sea-astronomia.es/drupal/content/newsletter-iau-noc

Prevod nekoliko brojeva biltena na japanskom su dosutni preko: Japanskog amaterskog astronomskog udruzenja: http://www.jaaa-astro.jp/jaaa-ml.html

Ako ste zainteresovani za prevod naseg biltena na vas jezik, kontaktirajte nas na: outreach@iau.org.


11) DOPRINOSI IAU BILTENA ZA JAVNOST ZA 2016.
U IAU birou za astronomiju smo uvek u potrazi za vestima o astronomskom obrazovanju širom sveta. Godine 2016. nastavite da delite vaša iskustva sa nama! Ako organizujete neke velike dogadjaje na regionalnom ili internacionalnom nivou, a da nude obrazovne teme ili komunikaciju radnih mesta, ako imate inovativne projekte ili inspirativne priče, u potrazi ste za stručno-amaterskom saradnjom iz astronomije ili ste napravili neke obrazovne resurse, dajte nam to na znanje preko mejla: outreach@iau.org .

______________________________________________________________

TWITTER
______________________________________________________________


Last edited by Admin on Tue Nov 29, 2016 12:38 am; edited 1 time in total

Admin
Admin

Posts : 77
Join date : 2015-01-30

View user profile http://iau-serbian.forumotion.com

Back to top Go down

Re: 2016 - ASTRONOMSKI BILTEN ZA JAVNOST NA SRPSKOM JEZIKU

Post by Admin on Tue Sep 27, 2016 11:06 pm


2016 #18 - septembar #2

SADRŽAJ

0) Reč urednika
1) Nacionalni kontakt za javnost (NOC): Vesti iz Portugala
2) Izvan kosmičke svetlosti: Naučna Opera nastavlja svoje nasleđe u 2016. godini
3) Promocija IYL 2015 Finalni izveštaj
4) GAIA - Prva zvezdana karta
5) Novi besplatni produkti planetarijuma od ESO
6) NASA je predstavila novu šansu mogućnosti za gradjansku nauku
7) Bilten Svest Univerzuma (UNAWE)
8 ) Obrazovanje, komunikacije i mogućnosti programa u CERN-u
9) Sastanci i Globalni događaji
    a) Važni datumi
10) IAU astronomski Bilten za javnost na drugim jezicima
11) Doprinosi IAU Biltena za Javnost za 2016. godinu

0) REC UREDNIKA
Ne propustite priliku da učestvujete u ESO Astronomskom Kampu koji će se održati u Italiji, u predivnom pejzažu italijanskih Alpa, od 26. decembra do 1. januara. Poslednji rok za prijavu je 4. oktobar.

Želeli bismo da se zahvalimo svima onima koji stalno dele sa nama svoju omiljeno astronomsko obrazovanje i terenske vesti širom sveta. Veliko hvala od celog našeg tima.

U ovom broju bismo voleli da otkrijete neke od mogućnosti za zapošljavanje u CERN-u, GAIA interaktivnu zvezdanu mapu i kako da učestvujete u globalnoj naucnoj operi. Uživajte!

Vedro nebo!
Lina Canas & Sze-leung Cheung
IAU biro za astronomski kontakt sa javnosti


1) KUTAK ZA NACIONALNI KONTAKT SA JAVNOSTI (NOC): NOVOSTI IZ PORTUGALA
Ignite IAstro je niz besplatnih mesečnih događaja u Portugalu, gde osam istraživača iz astrofizike i svemirskih nauka objasnjava polje svoje istraživačke delatnosti laicima, u 5 minuta prezentaciji. Nakon toga slede pitanja I odgovori. Ovi događaji se organizuju tokom 2016. godine, a održavaju se u kulturnim prostorima u gradovima daleko od glavnih portugalskih urbanih sredina, gde su mogucnosti pristupa nauci manje. Ignite IAstro događaji se organizuju od Instituta za astrofiziku i Svemirskih Nauka, sto je, najveći istraživački centar u ovoj oblasti u Portugalu i obuhvata najveći deo nacionalnog javnog nastupanja.
Detaljne informacije o Ignite IAstro i predstojećim događajima mogu se naći na: http://www.iastro.pt/ignite


2) IZVAN KOSMIČKE SVETLOSTI: NAUCNA OPERA NASTAVLJA SVOJE NASLEDJE I U 2016. GODINI
Science Opera ili Naucna Opera (WASO) je kreativan pristup nauci i umetnosti u školama, razvijen na Stord / Haugesund Univerzitetskom koledzu u Norveškoj. Globalna Naucna Opera je direktno nasleđe Skylight-projekta, cije prvo izdanje je bilo tokom Međunarodne godine svetlosti 2015 i direktno podrzava IAU Cosmic Light. Učestvovanje u Globalnoj Naucnoj Operi je lako, besplatno i svako može da se pridruži, a postoje različite vrste aktivnosti koje odgovaraju svačijem interesovanju.
Saznajte više o ovom od IAU zvanično podržanom projektu ovde: http://globalscienceopera.com/


3) PROMOCIJA IYL 2015 FINALNI IZVEŠTAJ
Konačni izveštaj Međunarodne godine svetlosti i tehnologijama zasnovanim na svetlosti 2015 (IYL 2015), uključujući program IAU Kosmička svetlost, će biti dostavljen rukovodstvu UNESCO-a na posebnom, poludnevnom događaju koji će se održati u UNESCO-sedištu u Parizu, Francuska, u ponedeljak 3. oktobra 2016. Ovaj događaj ce sadržati prikaz rezimea ključnih činjenica i brojki Međunarodne godine, a zatim niz kratkih govora iz selekcije partnera IYL 2015. Konačno, će finalni izveztaj IYL 2015 biti zvanično dostavljen UNESKOVOM zameniku generalnog direktora za prirodne nauke, Flaviji Slegel.


4) GAIA – PRVA ZVEZDANA KARTA
Evropska svemirska agencija (ESA) je upravo objavila sveobuhvatni pogled na zvezde u našoj galaksiji - Mlečni put - i susedne galaksije, na osnovu posmatranja ESA satelita GAIA u prvoj godini,  od jula 2014. do septembra 2015. godine. Ova mapa pokazuje gustinu zvezda koje je GAIA posmatrala u svakom delu neba. Svetlije oblasti pokazuju gušće koncentracije zvezda, dok tamnije oblasti odgovaraju mrljama neba gde su posmatrane manje zvezde.
Pogledajte interaktivno vizuelno istraživanje sistema ovde: http://gea.esac.esa.int/visualization/index.html


5) NOVI BESPLATNI PRODUKTI PLANETARIJUMA OD ESO
Izgradnja Supernova planetarijuma i Centra za posetioce od Evropske Južne Opservatorije (ESO)  se blizi kraju I pocinju pripreme za otvaranje krajem 2017. godine. I misija i vizija ESO Supernove ističu stvaranje veza i iskustava učenja kako za naučnike, tako i za opštu javnost. Sa ovim jakim fokusom, ESO nastavlja da proizvodi originalni spektar visoko kvalitetnih materijala dostupnih za korišćenje u planetarijumi, koje su radili svetski poznati astrofotografi, umetnici, tehničari i muzičari.
Kompletan asortiman besplatnog materijala možete da nadjete ovde: https://supernova.eso.org/for-planetariums/


6) NASA JE PREDSTAVILA NOVU  MOGUCĆNOST ZA GRADJANSKU NAUKU
Ako želite da budete naučnik, građanin Zemlje sve što je potrebno je mobilni telefon, pristup internetu i novi "GLOBE Observer" aplikacija. Ovo je inicijativa Globalnog učenja i zapažanja u korist programa za zaštitu životne sredine (GLOBE), i napora nauke i obrazovanja koji više od dve decenije omogućava školama i učenicima u preko 110 zemalja da istraže svoju lokalnu sredinu i stave zapažanja u globalni kontekst.
Pogledajte vise o ovome: https://www.nasa.gov/feature/goddard/2016/nasa-launches-new-citizen-science-opportunity
Ovde možete da saznate više o aplikaciji (dostupno za Apple i Android telefone): http://observer.globe.gov/about/get-the-app


7) BILTEN SVEST UNIVERZUMA (UNAWE)
Svest Univerzuma je astronomski program posvećen edukaciji i inspiraciji male dece, posebno one iz ugroženih sredina. Odobren od UNESCO-a i IAU, UNAWE je sastavni deo IAU Strateškog plana 2010-2020 - Astronomija za razvoj sveta. Pronadjite najbolje nacine otkrivanja univerzuma  uz pomoc svesti o aktivnostima koje se odvijaju širom sveta, tako sto cete da se pretplatite na UNAVE bilten.
Procitajte poslednji broj ovde: http://us2.campaign-archive1.com/?u=4830497680c71da1bf794fb7d&id=02ebc049ac&e=c19694eb28
Pretplatite se na bilten ovde: http://www.unawe.org/contact/subscribe/


8 ) OBRAZOVANJE, KOMUNIKACIJE I MOGUĆNOSTI PROGRAMA U CERN-u
Obrazovanje, komunikacija, i sirenje grupa doprinosi povećanju svesti i podsticanju podrške za CERN i njegove aktivnosti kako bi promovisali interakciju nauke sa društvom. Postoje niz mogućnosti za zapošljavanje, kao što je doktorant sa mogućnoscu u nauci i komunikaciji; Tehnički studenti imaju priliku za web razvoj; Multimedijalni tehničari za CERN virtualne ture i mnoge druge mogucnosti.


9) SASTANCI I GLOBALNI DOGADJAJI
Ovde možete da nađete spisak astronomskih javnih i obrazovnih konferencija i manifestacija širom sveta.
   
a) Važni datumi
ESO Astronomy Camp
Zadnji dan za prijavu: 4. oktobar 2016.
Datum: 26. decembra 2016. do 1. januara 2017.
Lokacija: Aosta Valley, Italija.
Više informacija: http://www.eso.org/public/announcements/ann16031


b) Predstojeće
- a. International Conference on Artificial Light at Night (ALAN 2016)
Datum: 26.-28. septembra 2016.
Lokacija: Cluj, Napoca, Rumunija
Više informacija: www.artificiallightatnight.org

- b. LARIM 2016: XV Latin American Regional IAU Meeting
Datum: 3.-7. oktobra 2016.
Lokacija: Cartagena de Indias, Kolumbija
Više informacija: larim.unal.edu.co

- c. 1st Workshop on Astronomy Beyond the Common Senses for Accessibility and Inclusion
Datum: 8. oktobar, 2016.
Lokacija: Cartagena de Indias, Kolumbija
Više informacija: wai.unal.edu.co/information/

- d. World Space Week
Datum: 4.-10. oktobra 2016.
Lokacija: Worldwide
Više informacija: www.worldspaceweek.org/theme/

- e. International Observe the Moon Night
Datum: 8. oktobar 2016.
Lokacija: Ceo svet
Više informacija: observethemoonnight.org

- f. DPS-EPSC Joint Meeting 2016.
Datum: 16.-21. oktobra 2016.
Lokacija: Pasadena, CA, Sjedinjene Države
Više informacija: www.epsc2015.eu

- g. Arab Conference on Astronomy and Geophysics
Datum: 17.-20. oktobra 2016.
Lokacija: Helwan, Kairo, Egipat
Više informacija: acag-conf.org

- h. Space Education International Workshop 2016.
Datum: 18.-22. oktobra 2016.
Lokacija: Leiden, Holandija
Više informacija: http://www.space-awareness.org/en/news/space-education-international-workshop/

- i. IX International Conference on Oriental Astronomy
Datum: 15.-18. novembra 2016.
Lokacija: Pune, Indija
Više informacija: icoa2016.tifr.res.in

- j. ESO Astronomy Camp
Datum: 26. decembra 2016. do 1. januara 2017.
Lokacija: Aosta Valley, Italija.
Više informacija: http://www.eso.org/public/announcements/ann16031/

Da li vam nešto nedostaje? Onda podelite informaciju sa nama na: outreach@iau.org.


10) IAU ASTRONOMSKI BILTEN ZA JAVNOST NA DRUGIM JEZICIMA
Prevod na srpski jezik, Dr. Liliana Gracanin, mogu da se vide ovde: https://twitter.com/IAU_srpski
Prevod na japanskom jeziku, preko Japanskog udruženja astronomskih amatera: http://www.jaaa-astro.jp/jaaa-ml.html
Prevod na španski je takodje dostupan, preko Association of Amateur Astronomers from León, Nicaragua: http://asafile.blogspot.jp/p/blog-page_12.html
(Samo starija izdanja) na španskom preko Španskog astronomskog udruženja:  http://www.sea-astronomia.es/drupal/content/newsletter-iau-noc
Prevod nekoliko brojeva biltena na japanskom su dosutni preko: Japanskog amaterskog astronomskog udruzenja: http://www.jaaa-astro.jp/jaaa-ml.html


11) DOPRINOSI IAU BILTENA ZA JAVNOST ZA 2016.
U IAU birou za astronomiju smo uvek u potrazi za vestima o astronomskom obrazovanju širom sveta. Godine 2016. nastavite da delite vaša iskustva sa nama! Ako organizujete neke velike dogadjaje na regionalnom ili internacionalnom nivou, a da nude obrazovne teme ili komunikaciju radnih mesta, ako imate inovativne projekte ili inspirativne priče, u potrazi ste za stručno-amaterskom saradnjom iz astronomije ili ste napravili neke obrazovne resurse, dajte nam to na znanje preko mejla: outreach@iau.org .

______________________________________________________________

TWITTER
______________________________________________________________


Last edited by Admin on Tue Nov 29, 2016 12:39 am; edited 1 time in total

Admin
Admin

Posts : 77
Join date : 2015-01-30

View user profile http://iau-serbian.forumotion.com

Back to top Go down

Re: 2016 - ASTRONOMSKI BILTEN ZA JAVNOST NA SRPSKOM JEZIKU

Post by Admin on Fri Sep 09, 2016 10:28 pm


2016 #17 - septembar #1

SADRŽAJ

0. Reč urednika
1. IAU fokus na sastanak i simpozijum – Poziv za 2018.
2. Nacionalni kontakt za javnost (NOC): Novosti iz Australije
3.  Latinoamerički Žurnal za astronomsko obrazovanje (RELEA)
4.  Astronomski standardni Curriculum
5.  Gradjanska debata o svemiru za Evropu
6.  NASA svemirsko robotsko takmičenje
7.  Otkrivanje svemira u radionicama (na francuskom i engleskom)
8.  Internacionalno posmatranje Mesečeve noći (InOMN)
9.  Sastanci i globalni dogadjaji
a. Nedavno dodato
b. Predstojeće
10. IAU Astronomski javni bilten na drugim jezicima
11. Doprinosi IAU javnog biltena za 2016.

0. REČ UREDNIKA
IAU ofis za razvoj astronomije (OAD) podseća na peti godišnji poziv za podnošenje predloga za projekat razvoja astronomije do 15. septembra 2016. godine. Ne propustite ovu priliku da se finansira vaš projekat. Galilej Mobilni projekat Konstelacije je usvojen od strane programa IAU kosmička svetlost, i potrebna je vaša pomoć da se prikupe sredstva za organizovanje astronomske terenske aktivnosti u Amazoniji i da se doniraju materijali za škole.

U ovom broju: Spremite se za još jedan događaj internacionalnog posmatrackog programa Moon Night; Otkrijte svemirske radionice; i za naše Portugalske čitaoce, izašao je Latinoamerički Žurnal Astronomskog Obrazovanja.

Želimo da se zahvalimo našem Australijskom kontaktu za javnost, za podeljene vesti iz Australije. Takodje šaljemo toplu zahvalnicu našem najnovijem saradniku u grupi prevodilaca novosti: Liliani Gracanin, koja trenutno prevodi ovaj bilten na srpski jezik.

Vedro nebo!
Lina Canas & Sze-leung Cheung
IAU biro za astronomski kontakt sa javnosću

1. IAU FOKUS NA SASTANAK I SIMPOZIJUM – POZIV ZA 2018. GODINU
Program naučnih skupova je jedan od najvažnijih načina na koji IAU sledi svoj cilj promovisanja astronomske nauke kroz međunarodnu saradnju. Veliki deo budžeta Unije je posvećen podršci IAU naučnih skupova. Do 15. septembra 2016., članovi IAU mogu da dostave pisma o namerama za IAU simpozijumim za 2018. godinu. On će biti zakazan u  okviru naučnog programa Generane Skupštine a biće održan u Beču, Austrija.
Više informacija možete da nadjete ovde: http://vvv.iau.org/science/meetings/.

2. NACIONALNI KONTAKT ZA JAVNOST (NOC): NOVOSTI IZ AUSTRALIJE
a) Javno angažovanje kroz #askAAO Tvitter sesije.
Svakog četvrtka od 3-4pm AEST/AEDT, jedan član Australkijse Astronomske Opservatorije (AAO) preuzima @AAOastro Tvitter nalog za pokretanje #askAAO. Tokom ovih sesija, astronom, inžinjer, član učenik, ili IT osoblje, govori o svojoj ulozi i projektima na AAO, prenosi najnovije vesti sa polja nauke, i odgovara na pitanja koje postavljaju #askAAO sledbenici. Angažovanje je sve bolje,  jer je ta inicijativa započeta još sredinom 2014. godine!
Možete pratiti @AAOastro na Tvitteru https://twitter.com/. Pročitajte prethodne sesije ovde: https://storify.com/.

3. LATINOAMERIČKI ŽURNAL ZA ASTRONOMSKO OBRAZOVANJE
Latinoamerički Žurnal za astronomsko obrazovanje (RELEA) pomaže da se neguje i konsoliduje tema astronomskog obrazovanja u Latinskoj Americi i šire. Dostupno je 21. izdanje . Prihvataju se originalni, neobjavljeni radovi, koji sadrže empirijsko istraživanje, teoretske eseje i recenzije interesa u oblasti astronomskog obrazovanja . Članci mogu biti napisani na portugalskom, španskom ili engleskom jeziku. Prva strana je na portugalskom, ali možete promeniti na engleskei ili španski jezik u meniju sa desne strane. Neki komentari ili sugestije mogu se slati direktno na: relea@ufscar.br.
Smernice za autore i priloge su navedeni na adresi: www.relea.ufscar.br.

4. ASTRONOMSKI STANDARDNI CURRICULUM
Naučni Konzil Japana postavlja pravila da bi se utvrdile smernice za japansko osiguranja kvaliteta univerziteta. Uz pomoć astronomskog društva Japana, japanski astronomi stvaraju smernice za astronomske nastavne planove i programa za japanske univerzitete. Ideja ovog projekta je da se sastavi lista astronomskih nastavnih planova i programa različitih kurseva (sa posebnim naglaskom na kurseve univerzitetskog nivoa) širom sveta. Rezultujući spisak će se koristiti doprinosu standardnog programa astronomije koji mogu da se koristite kao referenca. Da bi se to uradilo, najvažnije je da se razumeju različiti programi koji postoje u drugim zemljama; tako da tim traži doprinose u vezi sa nastavnim planovima i programima različitih zemalja. Ako želite da učestvujete ili tražite dodatne informacije, možete se obratiti: Hidehiko Agati (h.agata@nao.ac.jp).

5. GRADJANSKA DEBATA O SVEMIRU ZA EVROPU
Debata Gradjanski na prostoru Evrope je jedinstvena konsultacija organizovana u svakoj državi članici Evropske Svemirske Agencije (ESA). Odabrano je preko 2.000 građana koji odražavaju socio - demografsku raznolikost svoje zemlje i koji će raspravljati o svemirskim pitanjima tokom jednodnevnog sastanka. Da bi se pomogla konsolidacija 22 nacionalnih izveštaja u jedan Evropski izveštaj, svi razgovori će slediti iste instrukcije i odgovoriti na isti niz pitanja. ESA namerava da preduzme nove aktere za razvoj buduće orijentacije i negovanje svoje strategije. Od suštinskog značaja je da se uključe više aktera, posebno gradjana, u razgovorima koji će odgovoriti na društvene izazove, I pomoći uticaju istraživanja svemira na sledeće generacije putem inovacija i medjusobne svemirske saradnje.

6. NASA SVEMIRSKO ROBOTSKO TAKMIČENJE
Svemirsko robotsko takmičenje je 1 milion dolara vredna nagradna igra sa ciljem da se dizajnom pomere granice robotskog umeća. Timovi moraju da programiraju virtualnog robota, po uzoru na NASA Robonauta 5 (R5), da završi niz zadataka i simulacija. Takmičenje će se održati u virtuelnom okruženju i nastojati da razvije sposobnosti humanoidnih robota za pomoć astronautima na putu ka Marsu. Registracija je sada otvorena, a kvalifikacija je od sredine septembra do sredine novembra. Konačno virtuelno takmičenje će se održati u junu 2017. godine, a pobednici će biti objavljeni krajem juna u Spejs Centru, u Hjustonu.
Saznajte više o izazovu ovde: http://www.nasa.gov/

7. OTKRIVANJE SVEMIRA U RADIONICAMA (NA FRANCUSKOM I ENGLESKOM)
Kanadski program obuke - Otkrijte Univerzum - pruža besplatnu online astronomsku radionicu za frankofone nastavnike širom sveta. Ove radionice su zasnovane na popularnim radionicama koje se nude u Kanadi od 2011. godine uz podršku ofisa za astronomski razvoj. Molimo Vas da ovo podelite sa svima u vašoj mreži koji bi mogli biti zainteresovani! Sledeci “vebinar” će biti "Odgovori na teška pitanja u vezi sa Velikim praskom”, 20. septembra 2016. u 18h UTC.
Za više informacija i registraciju, posetite francusku stranu: http://www.decouvertedelunivers.ca/, a strana na engleskom se nalazi ovde: http://www.discovertheuniverse.ca/

8. INTERNACIONALNO POSMATRANJE MESEČEVE NOĆI (InOMN)
InOMN je godišnji svetski javni događaj koji podstiče posmatranja i razumevanje našeg Meseca i njegove veze sa planetarnom naukom i istraživanjima. 8. oktobra, svi na Zemlji su pozvani da se pridruže proslavi kao domaćini ili učesnici InOMN dogadjaja. Ovde
možete da pronadjete informacije o tome kako da se organizuju, registruju i proceni vaš InOMN događaj, potražite InOMN događaj u vašoj blizini, i delite slike i izveštaje sa InOMN .

9) SASTANCI I GLOBALNI DOGADJAJI
Ovde možete da nađete spisak astronomskih javnih i obrazovnih konferencija i manifestacija širom sveta.

a) Trenutno dodato:
Gradjanska debata o svemiru u Evropi
Datum: 10. septembar 2016.
Lokacija: Drzave clanice ESA-organizacije
Više informacija: http://www.citizensdebate.space/en_GB

b) Predstojeće:

a. 24. Annual Conference (SEAC 2016)
Datum: 12.-16. septembra 2016.
Lokacija: Bath, Engleska
Više informacija: www.seac2016.com

b. The 3rd Conference on Universal Design for Astronomy Education with Workshops for Educational Material Development
Datum: 24.-26. septembra 2016.
Lokacija: Mitaka, Tokio, Japan
Više informacija: http://prc.nao.ac.jp/fukyu/ud2016/index_E.html

c. International Conference on Artificial Light at Night (ALAN 2016)
Datum: 26.-28. septembra 2016.
Lokacija: Cluj, Napoca, Rumunija
Više informacija: www.artificiallightatnight.org

d. LARIM 2016: XV Latin American Regional IAU Meeting
Datum: 3.-7. oktobra 2016.
Lokacija: Cartagena de Indias, Kolumbija
Više informacija: larim.unal.edu.co

e. 1st Workshop on Astronomy Beyond the Common Senses for Accessibility and Inclusion
Datum: 8. oktobar, 2016.
Lokacija: Cartagena de Indias, Kolumbija
Više informacija: wai.unal.edu.co/information/

f. World Space Week
Datum: 4.-10. oktobra 2016.
Lokacija: Worldwide
Više informacija: www.worldspaceweek.org/theme/

g. International Observe the Moon Night
Datum: 8. oktobar 2016.
Lokacija: Ceo svet
Više informacija: observethemoonnight.org

h. DPS-EPSC Joint Meeting 2016.
Datum: 16.-21. oktobra 2016.
Lokacija: Pasadena, CA, Sjedinjene Države
Više informacija: www.epsc2015.eu

i. Arab Conference on Astronomy and Geophysics
Datum: 17.-20. oktobra 2016.
Lokacija: Helwan, Kairo, Egipat
Više informacija: acag-conf.org

j. Space Education International Workshop 2016.
Datum: 18.-22. oktobra 2016.
Lokacija: Leiden, Holandija
Više informacija: http://www.space-awareness.org/en/news/space-education-international-workshop/

k. IX International Conference on Oriental Astronomy
Datum: 15.-18. novembra 2016.
Lokacija: Pune, Indija
Više informacija: icoa2016.tifr.res.in

l. First Arab Winter School for Astrophysics (FAWSA)
Datum: 28. novembra do 3. decembra 2016.
Lokacija: Cadi Ayyad University, Marrakesh, Maroko
Više informacija: arrakech-astro.uca.ma/fawsa

m. ESO Astronomy Camp
Datum: 26. decembra 2016. do 1. januara 2017.
Lokacija: Aosta Valley, Italija.
Više informacija: http://www.eso.org/public/announcements/ann16031/


10) IAU ASTRONOMSKI JAVNI BILTEN NA DRUGIM JEZICIMA
Prevod na srpski jezik od Dr. Liliane Gracanin, Srbija, mogu da se vide ovde: https://twitter.

Prevod na japanskom jeziku, preko Japanskog udruženja astronomskih amatera: http://www.jaaa-astro.jp/jaaa-ml.html

Prevod na španski je takodje dostupan, preko Association of Amateur Astronomers from León, Nicaragua: http://asafile.blogspot.jp/p/blog-page_12.html

(Samo starija izdanja) na španskom preko Španskog astronomskog udruženja:  http://www.sea-astronomia.es/drupal/content/newsletter-iau-noc

11) DOPRINOSI IAU JAVNOG BILTENA ZA 2016.
U IAU birou za astronomiju smo uvek u potrazi za vestima o astronomskom obrazovanju širom sveta. Godine 2016. nastavite da delite vaša iskustva sa nama! Ako organizujete neke velike dogadjaje na regionalnom ili internacionalnom nivou, a da nude obrazovne teme ili komunikaciju radnih mesta, ako imate inovativne projekte ili inspirativne priče, u potrazi ste za stručno-amaterskom saradnjom iz astronomije ili ste napravili neke obrazovne resurse, dajte nam to na znanje preko mejla: outreach@iau.org .

______________________________________________________________

TWITTER
______________________________________________________________


Last edited by Admin on Tue Nov 29, 2016 12:40 am; edited 2 times in total

Admin
Admin

Posts : 77
Join date : 2015-01-30

View user profile http://iau-serbian.forumotion.com

Back to top Go down

Re: 2016 - ASTRONOMSKI BILTEN ZA JAVNOST NA SRPSKOM JEZIKU

Post by Admin on Mon Aug 29, 2016 12:17 am


2016 #16 - Avgust #2

SADRŽAJ

0. Reč urednika
1. CAP-žurnal, izdanje 20 je sada dostupno.
2. Kazahstan i Tadžikistan su se pridružili IAU Jugoistočnoj Azijskoj ROAD
3. Nacinalni kontat za javnost (NOC): Novosti iz Jermenije.
4. Američko Astronomsko Udruženje podržalo je Nashville preporuke za inkluzivnu astronomiju.
5. Poziv za edukacionalne izvore o planetarnoj nauci.
6. Konstelacija praćenja aktivnosti u Amazoniji.
7. World Space Week - Svetska nedelja svemira.
8. Brazilska Olimpijada astronomije i astronautike.
9. Sastanci i globalni dogadjaji
   a. Nedavno dodato
   b. Važni rokovi i informacije
   c. Predstojeće
10. IAU Astronomski javni bilten na drugim jezicima
11. Doprinosi IAU javnog biltena za 2016.

0) REČ UREDNIKA
Dana 1. septembra 2016. godine bice pomračenje vidljivo širom Afrike. Ovo je poziv za sve zainteresovane da daju svoj doprinos inicijativama širom sveta i da podele informacija sa svima koji ne mogu da gledaju prenos pomračenja. Mi smo u potrazi za aktivnostima. Recite nam kako ćete podeliti pomračenje sa svojom zajednicom i obavestite nas na adresu: outreach@iau.org.

U ovom broju zahvaljujemo našem nacionalnom kontaktu u Jermeniji, na poslatim izveštajima ne samo o akrivnostima u Jermeniji, nego i o radu regionalnog biroa astronomije za razvoj (ROAD). Takodje vas pozivamo da u najnovijem broju CAP-žurnala pogledate mnoge opširne tekstove, nemojte da ih propustite!

Vedro nebo!
Lina Canas & Sze-leung Cheung
IAU biro za astronomski kontakt sa javnosću


1) CAP-ŽURNAL, IZDANJE 20 JE SADA DOSTUPNO.
20. izdanje Communicating Astronomy with the Public (CAP) - Komunikacije Astronomije sa Publikom je dostupno! U ovom broju, astronomska komunikaciona praksa je podelila sa nama novi sonifikacioni softver, dizajniran tako da omoguci vidjenje univerzuma i sa oštećenim vidom. Ovo odražava ideju o takmičenju u socijalnim medijima, gde se razgovaralo o projektima koji sa angažuju za ljude koji se suprostavljaju tradicionalnim stavovima nauke i istražuju licenciranje astronomskih sredstava.
Čitajte zadnje izdanje ovde: http://www.capjournal.org/issues/20/index.php


2) KAZAHSTAN I TADŽIKISTAN SU SE PRIDRUŽILI IAU JUGOISTOČNOJ AZIJSKOJ ROAD
U oktobru 2015. godine , IAU Jugozapadni Azijski Regionalni biro za razvoj astronomije (SWA ROAD) je zvanično je otvoren u Biurakan Astrophisical Observatory (BAO) i Jermenija je postala regionalni astronomski centar. To je jedan od osam centara osnovanih u okviru Strateškog plana IAU i koordinira razvoj astronomije u toj oblasti. U junu 2016., Kazahstan i Tadžikistan su se pridružili SWA ROAD , šireći tako svoju sferu aktivnosti u centralnoj Aziji i doprinoseći formiranju IAU Jugozapadne i Centralne Azije (SVCA) ROAD . Status regionalnog astronomskog centra značajno doprinosi saradnji na svim nivoima: stručnim , obrazovnim i popularnim , gde astronomija igra važnu političku ulogu u uspostavljanju i jačanju prijateljstva i saradnje između regionalnih naroda.
Pogledajte više na oficijelnoj veb-strani: http://iau-swa-road.aras.am/eng/index.php


3) NACIONALNI KONTAT ZA JAVNOST (NOC): NOVOSTI IZ JERMENIJE.
Između 20. i 23. juna 2016. Održana je "Kulturalna Astronomija u Jermenskim Paninama", konferencija za mlade istraživače u Jermeniji, posvećena ulozi astronomije u kulturi i drugim oblastima ljudske aktivnosti . Teme su se kretale od problema interdisciplinarne nauke u Jermeniji i pripreme osnova za dalje moguće saradnje kroz prezentaciju, do novih saznanja u različitim oblastima kulture od strane stručnjaka iz različitih profesija, kao i zajedničkim diskusije.
Više informacija o konferenciji mogu se naći ovde: http://www.aras.am/ArasNews/arasnews93.pdf


4) AMERIČKO ASTRONOMSKO UDRUŽENJE PODRŽALO JE NEŠVILSKE PREPORUKE ZA INKLUZIVNU ASTRONOMIJU.

Savet Američkog astronomskog društva ( AAS ) je prihvatio preporuke koje proizilaze iz osnivačke konferencije o Inkluzivnoj astronomiji u Nešvilu, Tenesi. Tokom tri dana u junu 2015. godine, 160 astronoma , sociologa , kreatora politike i lidera udruženja su se sastali u Vanderbilt univerzitetu. U mesecima posle konferencije, učesnici su imali pojačane diskusije i radne gupe održane u Vanderbiltu. Ovaj rad je dovelo do smernica i preporuka koje pokrivaju četiri široka tematska područja koje možete naći ovde. Inkluzivne preporuke o astronomiji imaju za cilj da posluže kao putokaz za jednakost i uključivanje u astronomiju.
Čitajte preporuke Ikluyivne Astronomije 2015 (ili the “Nashville Recommendations”) ovde: bit.ly 2bhQoxZ


5) POZIV ZA EDUKACIONALNE IZVORE O PLANETARNOJ NAUCI.

EUROPLANET razvija obrazovne aktivnosti u vezi sa ključnim temama u planetarnoj nauci za osnovno i srednje obrazovanje, koje se odnose na astronomiju , geologiju , atmosferske naukae i tehnologiju. Ova edukativni sredstva će biti deo zvaničnih EUROPLANET zbirki, koje će biti pregledani i podneti  IAU astroEDU. Tim je u potrazi za naučnicima i predavačima koji su zainteresovani za učešće u aktivnostima u vezi sa svemirskom tehnologijom i planetarnom geologijom. Ako imate ideje o edukativnim aktivnostima koje treba da budu deo zvaničnih zbirki EUROPLANET, molimo vas da stupite u kontakt sa Tibisai Sankatsing Nava ( Leiden University) preko: sankatsing@strw.leidenuniv.nl.
Citajte više o EUROPLANET i astroEDU.


6) KONSTELACIJA PRAĆENJA AKTIVNOSTI U AMAZONIJI.
Konstelacija je projekat zvanično odobren od strane programa IAU Cosmic Light, koji je 2015. godine okupio škole iz Argentine, Bolivije, Brazila, Čilea, Kolumbije, Ekvadora i Perua, sa ciljem da se stvori mreža škola u Južnoj Americi, koje su posvećene razmeni uzbudljivog sveta astronomije između nastavnika i učenika. Projekat GalileoMobile je deo ove inicijative Konstelacije, a za sledeći korak je potrebna vaša pomoć. Crowdfunding-kampanja će omogućiti organizaetorima da ostvare astronomske terenske aktivnosti sa učenicima i nastavnicima u Amazoniji i doniranj materijala za njihove škole.
O tom programu možete više da pročitate ove:  https://www.fiatphysica.com/campaigns/constellation-follow-up-activities-in-the-amazonia


7) SVETSKA NEDELJA SVEMIRA - WORLD SPACE WEEK.

Od proglašenja Ujedinjenih nacija 1999. godine, Svetska nedelja svemira je izrasla u jednu od najvećih javnih svemirskih događaja na Zemlji. Više od 1.800 događaja u 73 zemalja slavilo prednosti svemira i uzbuđenja istraživanja svemira u 2015. godini. Svake godine, asocijacija Svetska Nedelja Svemira (WSWA) bira temu za predstojeću Svetsku Nedelju Svemira (WSW) kako bi obezbedila fokus za aktivnosti i manifestacije koje se održavati širom sveta, između 4. i 10. oktobra. WSWA sa zadovoljstvom objavljuje da tema za 2016. Koa glasi: "Daljinsko snimanje: Omogućavanje našeu budućnosti", što je tema koja slavi posmatranje Zemlje iz Svemira za poboljšanje života ljudske rase.  Sa ovom temom , WSW2016 ima za cilj da podstakne još više događaja širom sveta u 2016. godini.
Ovde možete da nadjete vise o tome kako da se priključite ovoj proslavi: http://www.worldspaceweek.org/


8 ) BRAZILSKA OLIMPIJADA ASTRONOMIJE I ASTRONAUTIKE.
Brazilska Olimpijada astronomije i astronautike ( OBA ) je obrazovni projekat sa istorijom od 19 godina koji svake godine širom zemlje dostiže do skoro 800 hiljada učenika i nastavnika u osnovnim i srednjim školama, kako u javnim, tako i u privatnim sistemima. Kao i u svakoj Olimpijadi, najbolji studenti dobijaju medalje za svoje napore. Glavni cilj je da se poboljša naučno obrazovanje u školama koristeći astronomiju kao motivator. Kao rezultat smanjenja budžeta i resursa projekat se umanjuje, pa je OBA je pokrenula Crowdfunding kampanju da bi zadržala svoje projekte.
Ovde možete da pročitate više o Crowdfunding-kampanji na portugalskom i engleskom:  http://crowdfunding.kickante.com.br/oba-awakening-the-joy-for-science/


9) SASTANCI I GLOBALNI DOGADJAJI.
Ovde možete da nađete spisak astronomskih javnih i obrazovnih konferencija i manifestacija širom sveta.

a) Trenutno dodato:
X International Conference on Oriental Astronomy
Datum: 15.-18. novembra 2016.
Lokacija: Pune, Indija
Više informacija: icoa2016.tifr.res.in

b. Važni rokovi i informacije
1st Workshop on Astronomy Beyond the Common Senses for Accessibility and Inclusion
Rok za prijavu: 20. septembar 2016.
Datum: 8. oktobra 2016.
Lokacija: Cartagena de Indias, Kolumbija.
Vise informacija: wai.unal.edu.co/information/

c) Predstojeće
- a. Global Hands-On Universe Conference (GHOU 2016) & Galileo Teacher Training Program (GTTP) International Workshop
Datum: 22.-27. avgusta 2016.
Lokacija: Stord, Norveška
Više informacija: handsonuniverse.org/ghou2016/registration/

- b. 24. Annual Conference (SEAC 2016)
Datum: 12.-16. septembra 2016.
Lokacija: Bath, Engleska
Više informacija: www.seac2016.com

- c. The 3rd Conference on Universal Design for Astronomy Education with Workshops for Educational Material Development
Datum: 24.-26. septembra 2016.
Lokacija: Mitaka, Tokio, Japan
Više informacija: http://prc.nao.ac.jp/fukyu/ud2016/index_E.html

- d. International Conference on Artificial Light at Night (ALAN 2016)
Datum: 26.-28. septembra 2016.
Lokacija: Cluj, Napoca, Rumunija
Više informacija: www.artificiallightatnight.org

- e. LARIM 2016: XV Latin American Regional IAU Meeting
Datum: 3.-7. oktobra 2016.
Lokacija: Cartagena de Indias, Kolumbija
Više informacija: larim.unal.edu.co

- f. 1st Workshop on Astronomy Beyond the Common Senses for Accessibility and Inclusion
Datum: 8. oktobar, 2016.
Lokacija: Cartagena de Indias, Kolumbija
Više informacija: wai.unal.edu.co/information/

- g. World Space Week
Datum: 4.-10. oktobra 2016.
Lokacija: Sirom sveta
Više informacija: www.worldspaceweek.org/theme/

- h. International Observe the Moon Night
Datum: 8. oktobar 2016.
Lokacija: Sirom sveta
Više informacija: observethemoonnight.org

- i. DPS-EPSC Joint Meeting 2016.
Datum: 16.-21. oktobra 2016.
Lokacija: Pasadena, CA, Sjedinjene Države
Više informacija: www.epsc2015.eu

- j. Arab Conference on Astronomy and Geophysics
Datum: 17.-20. oktobra 2016.
Lokacija: Helwan, Kairo, Egipat
Više informacija: acag-conf.org

- k. Space Education International Workshop 2016.
Datum: 18.-22. oktobra 2016.
Lokacija: Leiden, Holandija
Više informacija: http://www.space-awareness.org/en/news/space-education-international-workshop/

- l. IX International Conference on Oriental Astronomy
Datum: 15.-18. novembra 2016.
Lokacija: Pune, Indija
Više informacija: icoa2016.tifr.res.in

- m. First Arab Winter School for Astrophysics (FAWSA)
Datum: 28. novembra do 3. decembra 2016.
Lokacija: Cadi Ayyad University, Marrakesh, Maroko
Više informacija: arrakech-astro.uca.ma/fawsa

- n. ESO Astronomy Camp
Datum: 26. decembra 2016. do 1. januara 2017.
Lokacija: Aosta Valley, Italija.
Više informacija: http://www.eso.org/public/announcements/ann16031/

Da li vam nešto nedostaje? Onda podelite informaciju sa nama na: outreach@iau.org.

10) IAU ASTRONOMSKI JAVNI BILTEN NA DRUGIM JEZICIMA

Možete da pogledate prevod ovog biltena na japanskom jeziku
Preko Japanskog udruženja astronomskih amatera: http://www.jaaa-astro.jp/jaaa-ml.html

Prevod na španski je takođe dostupan, preko Association of Amateur Astronomers from León, Nicaragua: http://asafile.blogspot.jp/p/blog-page_12.html

(Samo starija izdanja) na španskom preko Španskog astronomskog udruženja:  http://www.sea-astronomia.es/drupal/content/newsletter-iau-noc


Ako ste zainteresovani da prevodite naš bilten na vaš jezik, obavestite nas na: outreach@iau.org.


11) DOPRINOSI IAU JAVNOG BILTENA ZA 2016.
U IAU birou za astronomiju smo uvek u potrazi za vestima o astronomskom obrazovanju širom sveta. Godine 2016. Nastavite da delite vaša iskustva sa nama! Ako organizujete neke velike dogadjaje na regionalnom ili internacionalnom nivou, a da nude obrazovne teme ili komunikaciju radna mesta, ako imate inovativne projekte ili inspirativne priče, u potrazi ste za stručno-amaterskom saradnjom iz astronomije ili ste napravili neke obrazovne resurse, dajte nam to na znanje preko mejla: outreach@iau.org .

______________________________________________________________

TWITTER
______________________________________________________________


Last edited by Admin on Tue Nov 29, 2016 12:41 am; edited 2 times in total

Admin
Admin

Posts : 77
Join date : 2015-01-30

View user profile http://iau-serbian.forumotion.com

Back to top Go down

2016 - ASTRONOMSKI BILTEN ZA JAVNOST NA SRPSKOM JEZIKU

Post by Admin on Thu Jul 28, 2016 10:32 pm


2016 #15 - Avgust #1

SADRŽAJ

0. Reč urednika
1. 2016 IAU biro za razvoj astronomije poziva na podnošenje predloga
2. IAU astronomski biro za razvoj biltena #13
3. Kutak za Nacionalni sveobuhvatni kontakt (NOC): Vesti iz Tanzanije
4. Preko 200 STEM učitelja se okupljaju na maratonu, Grčka
5. 3D obilazak Internacionalne Svemirske Stanice sa vodičem
6. Misija u svemir sa LEGO & NASA
7. Novi Vangelisov album inspirisan ESINOM Rozeta misijom
8. Tanegašima svemirski art-festival
9. Sastanci i globalni dogadjaji
     a. Nedavno dodato
     b. Važni rokovi i informacije
     c. Predstojeće
10. IAU Astronomski javni bilten na drugim jezicima
11. Doprinosi IAU javnog biltena za 2016.

0) Reč urednika
U ovom broju izdvajamo poziv IAU biroa za astronomiju za podnošenje predloga za internacionalnu konferenciju o potrazi za životom: od rane Zemlje do egzo planeta, kao i najnoviji album kompozitora Vangelisa, koji je inspirisan misijom Rozeta. Takodje vas ohrabrujemo da podržite Astronome Bez Granica i njihove donacije za sledeće pomračenje 1. septembra. Nadamo se da ćete uživati u čitanju biltena IAU biroa za astronomsko istraživanje, gde možete da saznate sve o aktivnostima biroa izmedju aprila i juna.

I konačno, zahvaljujemo se svim astronomima entuzijastima, amaterima astronomima, formalnim i neformalnim obrazovnim licima širom sveta, koji dele sa nama novosti iz njihovih zemalja. Mi smo inspirisani aktivnostima koje delite sa nama i vašom kreativnošću i naporima, koje ulažete, često i u nevoljama. Veliko hvala od svih nas iz biltenskog tima IAU!

Vedro nebo!
Lina Canas & Sze-leung Cheung
IAU biro za astronomski bilten


1) IAU BIRO ZA ASTRONOMSKA ISTRAŽIVANJA POZIVA NA DAVANJE PREDLOGA
IAU biro za razvoj astronomije (OAD) je oglasio peti godisnji konkurs za razvoj astronomskog projekta. IAU je izdvojio oko € 110.000 godišnje za OAD projekte. Ovo je otvoreni poziv za podnošenje predloga projekata sa pojedinacnim vrednostima projekta od € 500 do € 15.000. Predlozi za projekte koji koriste astronomiju kao sredstvo za rešavanje pitanja vezanih za održivi razvoj imaju pravo na razmatranje i sa bilo kog mesta u svetu se može aplicirati za sredstva. Proces selekcije će uzeti u obzir kvalifikacije i iskustvo pojedinaca u timu. Predloge treba dostaviti do 15. septembra 2016. godine.
Više o tome: http://www.iau.org/news/announcements/detail/ann16035/

2)  IAU ASTRONOMSKI BIRO ZA RAZVOJ BILTENA  #13
IAU OAD bilten #13 je sada online. Izdaje se kvartalno od strane IAU astronomskog biroa za razvoj (OAD) i u njemu možete da se informišete o najnovijim aktivnostima OAD. Najvažnije po ovom pitanju uključuje poziv za objavljivanje predloga (rok: 15. Septembar), kao i razgovor OAD saradnika Wande Diazov o “Inkluzijama u nauci” (sa oko pola miliona pregleda!)
Saznajte više ovde: http://us10.campaign-archive1.com/?u=66c129a9091b286b3646f358c&id=685472abd7&e=[UNIQID
Bilten je dostupan u pdf formatu preko IAU biroa za razvoj veb-astronomije na: http://www.astro4dev.org/wp-content/uploads/2013/04/IAU-OAD-Newsletter-Apr-Jun-2016.pdf

3)  KUTAK ZA NACIONALNI SVEOBUHVATNI KONTAKT (NOC): VESTI IZ TANZANIJE
Ovogodišnje pomračenje Sunca 1. septembra će biti vidljivo iz centralne Tanzanije. Lokalni tim se priprema za oko 50.000 gledalaca pomračenja, za distribuciju informacija u školama i informisanje javnosti putem medija, flajera, izložba, radio-intervjua i emisija, ohrabrijući ljude da gledaju pomračenje, umesto da ga se plaše. Tim priprema veb-stranu na kojoj se nalaze informacije za oblast Mbeia na jugu zemlje i sprema se da dočeka hiljade posetioca u Tanzaniji, kao i lovaca na pomračenja i inostranstva. Tačke posmatranja su postavljene u glavnim gradovima i urbanim mestima, kako bi se omogućilo da javnost dodje i gleda pomračenje Sunca.
Na ovoj strani se nalazi informacija i poziv za ljude širom Afrike da dodju i gledaju pomračenje: http://www.moonshadowmix.co.za/

4) PREKO 200 STEM UČITELJA SE OKUPLJAJU NA MARATONU, GRČKA
Više od 200 nastavnika iz oko 25 zemalja, uključujući SAD, Portoriko, i zemlje širom Evrope, okupili su se na maratonu za ISE letnju akademiju 2016. ISE Akademija nudi osam obrazovnih predmeta sa temama od robotike, istraživanje svemira, astronomije, do ranih godina u naučnom obrazovanju, kombinujući umetnost, nauku i još mnogo toga, sve u vezi sa istraživački zasnovanom naučnom edukacijom (IBSE) i STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Kursevi su strukturirani u osamnaest sekcija, uz podršku više od dvadeset trenera i pomoćnika.
Ako ste zainteresovani da pratite neki od ovih kurseva, pogledajte ovde: http://esea.ea.gr/content/training-courses-workshops

5)  3D OBILAZAK INTERNACIONALNE SVEMIRSKE STANICE SA VODIČEM
Uzmite 3D naočare I krenite u obilazak Internacionalne Svemirske Stanice. Ovaj 16-minutni obilazak omogućava gledaocima da posete sve module u bestežinskoj laboratoriji u Zemljinoj orbiti, na visini od 400 km. Video je napravila ESA i dostupan je na engleskom, holandskom, nemačkom, italijanskom, španskom I francuskom jeziku. Film je pokazan posetiocima centra ESTEC-a u Nordvijku, Holandija.
Ovde možete da ga pogledate: bit.ly 2aK1aOa

6)  MISIJA U SVEMIR SA LEGO & NASA
NASA i LEGO su radili zajedno da bi napravili zabavu za leto preko interneta. Misija vodi decu na putovanje kroz svemir u posetu Internacionalnoj Svemirskoj Stanici, Marsu i Jupiteru, a takodje pruža deci mogućnost da razviju sopstvenu kreativnost putem online gradjevinskog izazova. NASA ima istraživanje u četri oblasti sa temama od suštinskog značaja za istraživanje ljudskog leta u svemir.
Svemirske kreacije možete da vidite ovde: http://www.lego.com/en-US/campaigns/mission-to-space-with-nasa/earth

7)  NOVI VANGELISOV ALBUM INSPIRISAN ESINOM ROZETA MISIJOM
Legendarni kompozitor elektronske muzike, Vangelis je producirao potpuno nov album, „Rozeta“, inspirisan ESINOM Rozeta-misijom. Prica ove misije je podstakla Vangelisovu strast za svemir i inspirisala ga da napravi svoj prvi novi studijski album u zadnjih 18 godina. Album će biti objavljen 23. Septembra za proslavu 12 godina misije Rozeta, koja je sa sondom Filaj usla u orbitu komete 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Rozeta će da okonča svoju misiju kontrolisanim spuštanjem na kometu 30. Septembra ove godine.
Ovde možete da pročitate više: http://blogs.esa.int/rosetta/2016/07/29/new-vangelis-album-inspired-by-esas-rosetta-mission/

8 ) TANEGAŠIMA SVEMIRSKI ART FESTIVAL
Leto 2017. godine će biti početak potpuno tematski novog art-festivala. Ostrvo Tangešima, koje se nalazi u južnom Japanu, biće domaćin u Tanegašima svemirskom centru i najvecem Japanskom razvojnom centru u kome se obavljaju lansiranja i testiranja raketa. Tangešima svemirski art-festival ima za cilj da bude „fuzija prirode, nauke i umetnosti“ i imaće radove različitih umetnika širom ostrva, spojeno sa prelepim zvezdanim nebom, ukusnom gastronomijom i istorijom ostrva, obezbedjujući poznatu opuštenu atmosferu za sve učesnike.
Ovde se nalaze detalji (trenutno samo na japanskom jeziku): http://space-art-tanegashima.jp/concept

9) SASTANCI I GLOBALNI DOGADJAJI
Ovde možete naći spisak astronomskih javnih i obrazovnih konferencija i manifestacija širom sveta.

a) Trenutno dodato:

Space Education International Workshop 2016
Datum: 18.-22. oktobra 2016.
Lokacija: Leiden, Holandija
Više informacija: http://www.space-awareness.org/en/news/space-education-international-workshop/

b) Važni rokovi i informacije

ESO Astronomski kamp
Rok za prijavu: 4. oktobar 2016. Studenti koji žele da se prijave, treba da popune formular na veb-strani kampa I da posalju video na engleskom jeziku, ne duži od tri minuta, na temu: „Želim da učestvujem u dogadjaju..... zato što.....“.
Datum: 26. decembra 2016. do 1. januara 2017.
Lokacija: Aosta Valley, Italija.
Vise informacija: http://www.eso.org/public/announcements/ann16031/

c) Predstojeće

- a. Global Hands-On Universe Conference (GHOU 2016) & Galileo Teacher Training Program (GTTP) International Workshop
Datum: 22.-27. avgusta 2016.
Lokacija: Stord, Norveška
Više informacija: handsonuniverse.org/ghou2016/registration/

- b. 24. Annual Conference (SEAC 2016)
Datum: 12.-16. septembra 2016.
Lokacija: Bath, Engleska
Više informacija: www.seac2016.com

- c. The 3rd Conference on Universal Design for Astronomy Education with Workshops for Educational Material Development
Datum: 24.-26. septembra 2016.
Lokacija: Mitaka, Tokio, Japan
Više informacija: http://prc.nao.ac.jp/fukyu/ud2016/index_E.html

- d. International Conference on Artificial Light at Night (ALAN 2016)
Datum: 26.-28. septembra 2016.
Lokacija: Cluj, Napoca, Rumunija
Više informacija: www.artificiallightatnight.org

- e. LARIM 2016: XV Latin American Regional IAU Meeting
Datum: 3.-7. oktobra 2016.
Lokacija: Cartagena de Indias, Kolumbija
Više informacija: larim.unal.edu.co

- f. 1st Workshop on Astronomy Beyond the Common Senses for Accessibility and Inclusion
Datum: 8. oktobar, 2016.
Lokacija: Cartagena de Indias, Kolumbija
Više informacija: wai.unal.edu.co/information/

- g. World Space Week
Datum: 4.-10. oktobra 2016.
Lokacija: Sirom sveta
Više informacija: www.worldspaceweek.org/theme/

- h. International Observe the Moon Night
Datum: 8. oktobar 2016.
Lokacija: Sirom sveta
Više informacija: observethemoonnight.org

- i. DPS-EPSC Joint Meeting 2016.
Datum: 16.-21. oktobra 2016.
Lokacija: Pasadena, CA, Sjedinjene Države
Više informacija: www.epsc2015.eu

- j. Arab Conference on Astronomy and Geophysics
Datum: 17.-20. oktobra 2016.
Lokacija: Helwan, Kairo, Egipat
Više informacija: acag-conf.org

- k. Space Education International Workshop 2016.
Datum: 18.-22. oktobra 2016.
Lokacija: Leiden, Holandija
Više informacija: http://www.space-awareness.org/en/news/space-education-international-workshop/

- l. IX International Conference on Oriental Astronomy
Datum: 15.-18. novembra 2016.
Lokacija: Pune, Indija
Više informacija: icoa2016.tifr.res.in

- m. First Arab Winter School for Astrophysics (FAWSA)
Datum: 28. novembra do 3. decembra 2016.
Lokacija: Cadi Ayyad University, Marrakesh, Maroko
Više informacija: arrakech-astro.uca.ma/fawsa

- n. ESO Astronomy Camp
Datum: 26. decembra 2016. do 1. januara 2017.
Lokacija: Aosta Valley, Italija.
Više informacija: http://www.eso.org/public/announcements/ann16031/

Da li vam nešto nedostaje? Onda podelite informaciju sa nama na: outreach@iau.org.

10. IAU ASTRONOMSKI JAVNI BILTEN NA DRUGIM JEZICIMA

Možete da pogledate prevode ovog biltena na japanskom i španskom jeziku
Na japanskom preko Japanskog udruženja astronomskih amatera: http://www.jaaa-astro.jp/jaaa-ml.html

Na španskom preko Španskog astronomskog udruženja (starija izdanja):  http://www.sea-astronomia.es/drupal/content/newsletter-iau-noc

Ako ste zainteresovani da prevodite naš bilten na vaš jezik, obavestite nas na: outreach@iau.org.

11. DOPRINOSI IAU JAVNOG BILTENA ZA 2016.
U IAU birou za astronomiju smo uvek u potrazi za vestima o astronomskom obrazovanju širom sveta. Godine 2016. Nastavite da delite vaša iskustva sa nama! Ako organizujete neke velike dogadjaje na regionalnom ili internacionalnom nivou, a da nude obrazovne teme ili komunikaciju radna mesta, ako imate inovativne projekte ili inspirativne priče, u potrazi ste za stručno-amaterskom saradnjom iz astronomije ili ste napravili neke obrazovne resurse, dajte nam to na znanje preko mejla: outreach@iau.org .

______________________________________________________________

TWITTER
______________________________________________________________


Last edited by Admin on Tue Nov 29, 2016 12:43 am; edited 2 times in total

Admin
Admin

Posts : 77
Join date : 2015-01-30

View user profile http://iau-serbian.forumotion.com

Back to top Go down

Re: 2016 - ASTRONOMSKI BILTEN ZA JAVNOST NA SRPSKOM JEZIKU

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum